Общо 720 хиляди панелни жилища могат да бъдат санирани със средства от продажба на емисии въглероден двуокис.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, цитиран от БНР, пред участниците в конференция за недвижими имоти.

Той обясни, че идеята е държавното участие в процеса на саниране да се финансира по линия на продажби на квоти на парникови газове.

В МРРБ се работи по съвместна програма с ПРООН за саниране на панелните жилища, припомни министърът.

По програмата са рехабилитирани 32 сгради.

Плевенелиев обясни, че по нея за подобряване на енергийната ефективност на сградите гражданите участват с по около 102 лева на квадратен метър. Така санирането на едно панелно жилище от 60 квадратни метра струва около 7000 лева.

Отделно държавата додава още толкова средства. Енергийният ефект след санирането се изразява в икономия от около 75-80 процента.

Окончателно решение по въпроса с търговията на вредни емисии ще има в Копенхаген през декември, припомни министърът.

По време на форума Плевнелиев допълни, че пътностроителни фирми се страхуват да заведат дела срещу агенцията "Пътна инфраструктура", която им дължи 130 милиона лева. Причината е, че те се опасяват, че няма да бъдат допуснати до участие в други тръжни процедури.

Министърът определи това като скандално, нечестно и дори незаконно.

В тази връзка Плевнелиев посочи, че до края на деня по негова заповед ще се сформира работна група с представители на финансовото министерство, на Асоциацията на търговските банки, на МРРБ и на браншовите организации на пътностроителните фирми.

Тя ще трябва да подготви споразумение, на базата на което фирмите с вземания от пътната агенция, ще могат да получат мостово финансиране от банки при необходимост. Задълженията на държавата към пътностроителните фирми са общо 180 млн. лева.