След като вчера стана ясно, че Ахмед Доган по искане на Данаил Папазов, бивш транспортен министър от правителството на Пламен Орешарски, трябва да напусне двата имота, които ползва, но вече не са негови според документите в Търговския регистър, привърженици на ДПС се събраха и на двете места - в "Росенец" и в столичния квартал "Бояна".

Според привържениците на Доган в сградата в "Бояна" са влезли непознати, а на тях самите достъпът е бил спрян. Те определиха това като самоуправство.

Пред резиденцията има симпатизанти от Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Варна и Кърджали.

Тази сутрин такива има само пред резиденцията в "Бояна", която резиденция явно е определена като по-важната.

Те настояват за намеса на държавата, както и да стане ясно името на нотариуса, при който бившият съдружник на Доган е извадил документи, с които сега настоявал за освобождаване на двата имота. Също така призовават Данаил Папазов да отговори на въпроса дали е бил подложен на натиск и дали сега е под натиск за действията си. Също така депесари искат проблемът да бъде разрешен по законен път - т.е. пред съда.

Малко по-късно защитниците на имота на Доган в "Бояна". "Очакваме сигналът, който подадохме вчера, да получи някакъв резултат, защото няколко часа, след като подадохме сигнала, дойдоха екипи на органите, но след като престояха час и половина вътре, ние не получихме никаква информация за това какво всъщност се случва и все още ние оставаме в недоумение кой е вътре, по какви причини, с какво е влезнал, какво прави вътре, дали е изнесъл нещо. И всички тези хора, които са събрани тук в момента, са тук, за да защитят личното имущество на д-р Доган и да възпрепятстваме всякакви опити за посегателство върху неговото имущество", заяви Тимур Халилов

Той каза още, че Ахмед Доган не е бил предупреден за случващото се. Всички служители в резиденцията в "Бояна" са били изведени вчера. Привържениците на почетния председател все още не знаят кой е влязъл в имота. Те не са станали свидетели на изнасяне на имущество и ще останат на място до последно, за да предотвратят всякакви такива опити. Също така не знаят дали разпространеното вчера съобщение от името на Данаил Папазов, в което се посочва, че Доган трябва да напусне резиденциите, е изпратено от него. 

"Ахмед Доган е нещо повече от почетен председател. Той представлява цялата общност и всичките тези хора, които са тук, приемат това посегателство като посегателство към общността", подчерта Халилов. По думите му собствеността над имотите трябва да бъде установена на базата на документите от съответните органи. 

От своя страна Илхан Кючюк заяви, че, ако се докаже самоуправство, трябва да се приложи цялата строгост на закона. "Притеснени сме. Искаме да сезираме международната общност. Искаме да сезираме компетентните органи. Тук никой не е дошъл насила. Всеки е дошъл по своя собствена воля, за да покаже, че правдата трябва да възтържествува. ДПС е правова партия, няма да позволи на нито един да потъпква законите на България", посочи той.

Събралите се в "Бояна" депесари се опитаха да влязат в имота, но след известни спорове с полицията тя не ги пусна вътре.

Ахмед Доган към този момент се намира в Росенец, където тази сутрин нямаше конвой от депесари. Още вчера следобед там се появи полицейски патрул. По-късно и там започнаха да се събират депесари. Очаква се те да са десетина. По думите им няма информация външни хора да са влизали в лятната резиденция на почетния председател.

Активисти на ДПС-Доган пазят "Бояна" и Росенец

Активисти на ДПС-Доган пазят "Бояна" и Росенец

Напрежението продължава часове наред