Активисти на ДПС и полиция късно тази вечер са се събрали пред т. нар. "сараи на Доган" - жилищата в столичния квартал "Бояна" и в Росенец край Бургас, съобщава БНТ.

Сред тях е и Джевдет Чакъров

Все повече симпатизанти се събират пред имота в "Бояна".

Снимка 680586

Източник: БГНЕС

На място е пристигнала и полиция. Служителите на реда са разговаряли около 40 минути с хората, влезли в сградата.

На излизане обясниха на активистите на ДПС, че няма как да им дадат информация какво се случва. Събралите се ще останат през цялата нощ, очаква се в София да пристигнат членове на ДПС от цялата страна.

Данаил Папазов гони Ахмед Доган от резиденциите в "Росенец" и "Бояна"

Данаил Папазов гони Ахмед Доган от резиденциите в "Росенец" и "Бояна"

Верни на почетния председател отчетоха грубо посегателство в имотите му

Припомняме, че собственикът на резиденцията в Росенец - Данаил Папазов, собтвеник на фирмите "Хермес Солар" и "Делта Епсилон" чрез фирма "Сигда", които притежават лятната резиденция, гони Ахмет Доган от нея, предаде БНТ, като първи пуснаха тази информация от Стандарт нюз.

Папазов е изпратил съобщение до медиите, в което е посочил, че Доган пребивава в резиденцията без основания.

Според съобщението двете фирми "Хермес Солар" и "Делта Епсилон" притежават недвижими имоти в парк "Росенец", област Бургас и квартал "Бояна" в София и се отбелязва, че Доган нямал няма общо с имотите на дружествата, както и няма каквито и да било договорни отношения свързани с ползването на тези имоти, т.е. той няма основание да пребивава в тях и следва да ги напусне.

По-късно БГНЕС съобщи, че резиденцията е охранявана от полицаи.

Представители на хората в ДПС около Доган са се събрали и в района на имота на почетния председател в "Бояна". По думите на Тимур Халилов в сарая са влезли "добре сложени момчета". С него са Джейхан Ибрямов, Рамадан Аталай и Илхан Кючюк. Те са възмутени от тази "груба форма на самоуправство.

Ахмед Доган не е собственик на лятното имение в "Росенец"

Ахмед Доган не е собственик на лятното имение в "Росенец"

Справка в имотния регистър показва, че имотът е на дружеството "Хермес солар"

"Получихме съобщение от служителите, които работят в тази къща, че група от 5-10 души, неизвестни никому, идват и ги извеждат с документ от сградата. Това е груба форма на самоуправство в европейска България. Не знаем тези хора кои са, какво са донесли. Няма орган, който да легитимира тяхното присъствие и е неизвестно какво правят вътре", посочи Халилов, цитиран от БНТ.

Те се обърнаха и към компетентните органи, ДАНС, министър-председателя и президента, за да се осигури "правото на обитателя".

"Ако някой има право да притежава този дом, има законен ред да стане това нещо. Призоваваме всички компетентни органи за незабавни действия. Обръщаме се и към дипломатическия корпус да обърне сериозно внимание как в момента се действа в България и как органи се използват за саморазправа", каза още Халилов.

Снимка 680585

Източник: БГНЕС

От страна на самия Ахмед Доган няма реакция.

Неговата сътрудничка Биршен Ибрямова е заявила, че ще уведомят медиите, когато имат позиция по казуса.

Самият Доган е в резиденцията в "Росенец" и там не се случва нищо необичайно в момента, но около сградата е забелязан полицейски автомобил.

Припомняме, че по-рано днес справка в имотния регистър показва, че Доган не е собственик на на лятното имение в лесопарк "Росенец", а като такъв е посочено дружеството с ограничена отговорност "Хермес солар", собственост на Данаил Папазов, бивш министър на информационните технологии, транспорта и съобщенията от правителството на Пламен Орешарски.

Папазов ръководи фирмата в съдружие с руския гражданин Георгий Серопян и компанията "Сигда пропърти".

Снимка 680601

Източник: БГНЕС

Също така почетният председател на ДПС вече не е и в борда на директорите в "ТЕЦ Варна" АД, а дружеството е прехвърлено отново на Данаил Папазов, който вече е едноличен собственик на топлоцентралата.

След акцията на съпредседателя на ДБ Христо Иванов на плажа "Росенец" през 2021 г. започнаха редица процедури по имотите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. През август същата година прокуратурата обяви, че е открила редица нарушения и липси на разрешителни и проектни документи за кея и за постройки в имота.

Доган за изключването на Пеевски: Няма връщане назад

Доган за изключването на Пеевски: Няма връщане назад

Това казва почетният председател на ДПС Ахмед Доган във видеообръщение от вчерашното заседание