"Вече много се прекали от момчето. Няма връщане назад. Аз съм по-висшестоящият орган, дори от ЦОБ, ние ще победим". Беше крайно време това да се случи, допълни Доган - това го очаква цяла България. Това казва почетният председател на ДПС Ахмед Доган за изключването на Делян Пеевски във видеообръщение от вчерашното заседание, разпространено във "Фейсбук" от Движението.

Това е член, който съдържа "негативната страна на нашата история", казва той.

"Негативният ни опит, това е изстраданият ни опит. Затова си има една много специално заложена философия. Че временно изключване има, да се даде време да се коригира. Но има и по-строга част, която вече е безкомпромисна", заявява Доган.

Каза, че са се придържали към по-строгата, а не толерантната част, защото "вече много се прекали". Давани са били шансове членът да се поправи с мерки като "временно изключване", но в случая е било късно за това, обясни той. 

Ахмед Доган изключи Пеевски и група от ДПС

Ахмед Доган изключи Пеевски и група от ДПС

Осводени са и председателите на десет областни съвета на партията

Припомняме, че ден по-рано Доган изключи Делян Пеевски от партията. Това бе решено на заседание с Централното оперативно бюро на ДПС.

Пеевски е освободен като председател на партията. От Движението са изключени още 7 членове. Халил Летифов, Станислав Анастасов, Искра Михайлова и Йордан Цонев са освободени като заместник-председатели и членове на ЦОБ, Хамид Хамид и Радослав Ревански - като членове на ЦОБ, а Ертен Анисова - като народен представител.

Пеевски се позова на закона, устава и не се чувства изключен от ДПС

Пеевски се позова на закона, устава и не се чувства изключен от ДПС

"Това противоуставно действие показва хора, които живеят в паралелния свят на приказките от сараите"

При последната среща в Росенец на Централното оперативно бюро Делян Пеевски заяви, че всъщност не е имало кворум, което не беше опровергано обаче твърдо от другия председател на Движението Джевдет Чакъров с документи.

Освободени като председатели на областните съвети на ДПС са следните лица:

Ерджан Ебатин - вр.и.д. Областен председател на ДПС Варна

Гюнай Далоолу - Областен председател на ДПС Велико Търново

Ердинч Хаджиев - Областен председател на ДПС Добрич

Тихомир Трифонов - Областен председател на ДПС Монтана

Юмер Хамза - Областен председател на ДПС Пазарджик

Юксел Расим - Областен председател на ДПС Пловдив

Мустафа Мустафов - Областен председател на ДПС Сливен

Тунджай Йозтюрк - вр.и.д. Областен председател на ДПС Стара Загора

Хамди Илязов - Областен председател на ДПС Търговище

Мехмед Атаман - Областен председател на ДПС Хасково

Маркет Линкс: Единно ДПС би било втора политическа сила в 51-ото Народно събрание

Маркет Линкс: Единно ДПС би било втора политическа сила в 51-ото Народно събрание

Първи отново са ГЕРБ, трети - ПП-ДБ - с 14,3%, следвани от "Възраждане" и БСП

Пеевски мигновено излезе с коментар във връзка с изключването си от ДПС.

Видях, че е имало сбирка на отцепници от ДПС, които са изключени от парламентарната група, а след като се опитаха да откраднат марката ДПС, загубиха и партийното си качество, изтъкна той по повод заседанието с Централното оперативно бюро на ДПС.

"Това противоуставно действие показва хора, които живеят в паралелния свят на приказките от сараите. Тези хора трябва да разберат едно - това е европейска България и в нея всичко се случва по закон", категоричен бе Пеевски.

Илхан Кючюк сезира ЕК за репресиите срещу членове и активисти на ДПС

Илхан Кючюк сезира ЕК за репресиите срещу членове и активисти на ДПС

Държавните институции се използват като инструмент за натиск

Напрежението в ДПС стана явно по време на гласуването на проектоправителството на ГЕРБ-СДС с премиер Росен Желязков на 3 юли. Ден по-рано обаче от ПГ на ДПС беше изключен Рамадан Аталай, знаково лице за ДПС.

На 10 юли Ахмед Доган призова за оставката на Делян Пеевски и написа, че в ДПС има опит за вътрешнопартиен преврат, "за да се използва партийната власт за лични и групови интереси и най-вече да се промени политическият профил на партията". Почетният председател поиска оставките и на още петима членове на ръководството на партията - Халил Летифов, Станислав Анастасов, Хамид Хамид, Ертен Анисова и Радослав Ревански. Досега обаче оставката на вече отстранения Йордан Цонев не бе искана.

Оставки така и не бяха подадени, а междувременно парламентарната група на ДПС под ръководството на Делян Пеевски се сви значително от втора до четвърта политическа сила в 50-ото Народно събрание.

Война между двете крила в ДПС се води, както за административната сграда в София, така и за официалния сайт.