Само няколко часа пред гласуването на кабинета "Росен Желязкова", дългогодишният депутат Рамадан Аталай потвърди, че има разрив между председателя на ДПС Делян Пеевски и почетния лидер на партия Ахмед Доган.

Пеевски се разпорежда с ДПС като с лична фирма и освобождава хора на Ахмед Доган, каза Аталай в студиото на БТВ.

Самият той бе засегнат от рокадите в ДПС след провеждането на изборите на 9 юни. Рамадан Аталай няма намерение да се оттегля от Народното събрание и да си подава оставката като депутат - "аз имам избиратели".

Днес Аталай съобщи, че е разговарял с Доган и каза, че отношенията между Доган и Пеевски са в разрив, те не поддържат контакт, а самият Аталай е молил Пеевски да се обади на почетния председател.

Той на няколко пъти акцентира, че е разговарял с Ахмед Доган и на практика споделя и неговата позиция. ДПС се управлява като еднолична фирма - аз не съм го казал, има го написано в писмото на Ахмед Доган, позова се на имейл, части от който прочете в студиото Рамадан Аталай.

Едноличното управление притеснява господин Доган, не функционират колективните органи на ДПС, едноличните решения, които се вземат, включително срещите за съставяне на правителство, обясни дългогодишният депутат на ДПС.

Структури на ДПС искат Доган да се намеси заради чистките в партията

Структури на ДПС искат Доган да се намеси заради чистките в партията

Считаме подобни действия за изключително омерзителни

В момента ПГ на ДПС решава дали да подкрепи правителството, предложено с първия мандат на ГЕРБ, а Рамадан Аталай обясни, че лично Ахмед Доган е препоръчал правителството да не се подкрепя. Аргументите за това са, че ДПС на са поканени на разговори, не са подписани програма и визия за управление, не е подписано коалиционно споразумение.

На въпрос има ли Делян Пеевски влияние върху съдебната система, Рамадан Аталай не отговори директно, но обясни, че Пеевски има навика да се разделя с хората, с които е работил дълги години, с гръм и трясък.

Няма как да не се намесва и да не влияе един политически лидер. Бойко Борисов може да управлява МВР и прокуратурата, каза Аталай, а на повторен директен въпрос отговори - "Вие ме разбирате, че и за Делян Пеевски се отнася това."

Депутатът от ДПС призова медиите да разкриват истината много по-активно.

Днес не съм дошъл тук да се защитавам. Това е спор не между мен и Делян, а между Делян и нашите структури, членове и избиратели.

И ДПС поставя ново начало

И ДПС поставя ново начало

Делян Пеевски: Който не го разбира, остава в миналото

Напрежението в ПГ на ДПС се случва в поредица след като миналата седмица едно от знаковите имена на ДПС Филиз Хюсменова депозира своята оставка от 50-ото Народно събрание. Тя обоснова решението си като поемане на отговорност за резултатите на изборите във Варна. Два дни по-късно формацията изключи свой депутат - Айсел Руфад, която беше народен представител от Шумен, но и един от заместник-председателите на ДПС от март месец насам. Новината дойде на фона на съобщеното от прокуратурата разследване за неизгодна сделка в МОН, пране на пари и открити голямо количество боеприпаси в жилище във Варна, което бе свързано с общинския съветник от листата на ДПС във Варна Сали Табаков.