Почетният председател на ДПС Ахмед Доган изключи Делян Пеевски от партията.

Това бе решено на днешното заседание с Централното оперативно бюро на ДПС.

Пеевски е освободен като председател на партията. От Движението са изключени още 7 членове. Халил Летифов, Станислав Анастасов, Искра Михайлова и Йордан Цонев са освободени като заместник-председатели и членове на ЦОБ, Хамид Хамид и Радослав Ревански - като членове на ЦОБ, а Ертен Анисова - като народен представител.

Припомняме, че при последната среща в Росенец на Централното оперативно бюро Делян Пеевски заяви, че всъщност не е имало кворум, което не беше опровергано обаче твърдо от другия председател на Движението Джевдет Чакъров с документи. 

ДПС - уставно изключване или уставно самоотлюспване

ДПС - уставно изключване или уставно самоотлюспване

Възможно ли е уставът на ДПС да е и най-силното оръжие и защита и на едната страна, и на другата?

Освободени като председатели на областните съвети на ДПС днес са следните лица:

Ерджан Ебатин - вр.и.д. Областен председател на ДПС Варна

Гюнай Далоолу - Областен председател на ДПС Велико Търново

Ердинч Хаджиев - Областен председател на ДПС Добрич

Тихомир Трифонов - Областен председател на ДПС Монтана

Юмер Хамза - Областен председател на ДПС Пазарджик

Юксел Расим - Областен председател на ДПС Пловдив

Мустафа Мустафов - Областен председател на ДПС Сливен

Тунджай Йозтюрк - вр.и.д. Областен председател на ДПС Стара Загора

Хамди Илязов - Областен председател на ДПС Търговище

Мехмед Атаман - Областен председател на ДПС Хасково

ДПС без Пеевски се готви при Доган за изборите

ДПС без Пеевски се готви при Доган за изборите

Делян Пеевски се закани да оспори взетите днес решения

Освен това ЦОБ утвърди нови образци на печати на ДПС и анулира предходните образци на печати.

Системното нарушение от горепосочените лица на Устава на партията, неизпълнението на решенията на Националната конференция, на колективните органи на партията и на Почетния председател на ДПС поставиха пред риск не просто единството на партията, а нейното съществуване с идеите и философията на основателя на партията - д-р Ахмед Доган, залегнали в Устава на ДПС и програмните документи, посочват от партията.

Припомняме, че в първата си реакция против Делян Пеевски, Ахмед Доган призна, че фактически в ДПС има опит за вътрешно - партиен преврат.

Отбелязва се, че посочените разпоредби на Устава на ДПС дават основание на Почетния председател и на ЦОБ да върне нормалното функциониране на партията и на нейните колективни органи и структури, за да се преодолеят тези рискове и партията ефективно и пълноценно да участва в политическия живот на страната.

Посочва се, че Доган е отправил предупреждение, като е дал време и възможност лицата сами да си подадат оставките, но процесите са довели до днешните решения, които са окончателни.

Изключените лица от ДПС автоматично отпадат и от заеманите длъжности и от съставите на съответните ръководни органи на партията. Относно заемана длъжност в ПГ на ДПС се подчертава, че парламентарната група е функция на партията съгласно чл. 27 от Устава на ДПС. Решенията на ПГ се приемат в съответствие с Устава и програмните документи на ДПС. Решения на парламентарната група, приети в нарушение на Устава на ДПС, са нищожни.

Изтъква се, че Почетният председател като основател и първи председател на ДПС олицетворява и изразява непреходните ценности и стратегически цели на партията, неговите решения обвързват всички органи и структури на партията, включително за свикване на заседания на ръководните и контролните партийни органи.

Ценралното оперативно бюро е постоянно действащ ръководен орган и осъществява оперативното политическо ръководство на Движение за права и свободи. Изтъква се, че по силата на тази разпоредба ЦОБ на ДПС не просто може, а следва да приема всички решения, свързани с оперативната работа на партията, всички решения, свързани с функционирането на партията и нейното участие в политическия процес.

Брожението в ДПС продължава

Брожението в ДПС продължава

Групата около Джевдет Чакъров няма да участва в заседанието на ПГ

Решенията от днешното заседание подлежат на обжалване пред Централната контролна комисия на ДПС.

Припомняме, че напрежението в ДПС стана явно по време на гласуването на проектоправителството на ГЕРБ-СДС с премиер Росен Желязков на 3 юли. Ден по-рано обаче от ПГ на ДПС беше изключен Рамадан Аталай, знаково лице за ДПС.

На 10 юли Ахмед Доган призова за оставката на Делян Пеевски и написа, че в ДПС има опит за вътрешнопартиен преврат, "за да се използва партийната власт за лични и групови интереси и най-вече да се промени политическият профил на партията". Почетният председател поиска оставките и на още петима членове на ръководството на партията - Халил Летифов, Станислав Анастасов, Хамид Хамид, Ертен Анисова и Радослав Ревански. Досега обаче оставката на вече отстранения Йордан Цонев не бе искана.

Оставки така и не бяха подадени, а междувременно парламентарната група на ДПС под ръководството на Делян Пеевски се сви значително от втора до четвърта политическа сила в 50-ото Народно събрание.

Война между двете крила в ДПС се води, както за административната сграда в София, така и за официалния сайт. Отделно на това от ДПС се оплакаха два пъти на институционален тормоз, включително внесоха сигнал в европейските органи

Само часове преди решението за отстраняване на Пеевски от партията, самият той номинира Искра Михайлова - също вече изключена от ДПС, за еврокомисар.

Пратийната битка обаче върви и с финансово преразпределение става ясно от търговските регистри, където вече е записано, че Ахмед Доган не е собственик на ТЕЦ Варна - първото му излизане в полето на бизнеса. 

Делян Пеевски провъзгласи Новото начало

Делян Пеевски провъзгласи Новото начало

Лаконичен и енигматичен имейл бе разпространен от пресцентъра на ДПС