Може ли уставно Ахмед Доган да се отърве от Делян Пеевски или всичко е въпрос на мнозинства? Възможно ли е уставът на ДПС да е и най-силното оръжие и защита на Пеевски срещу наречените от него дерибеи?

Няколко пъти членове на ДПС и от едната, и от другата страна на барикадата, която беше издигната в началото на юли месец, се позоваваха на устава на партията и енигматично изразяваха увереност в своите бъдещи действия. Сега обаче, когато до дни предстои да се насрочат предсрочните избори (заявката на президента Румен Радев от вчера беше за дата на вота 27 октомври), ще трябва да се организират партии и най-важното да се регистрират листи. Именно това е проблематично, тъй като ДПС официално е с двама председатели, които взаимно могат да си блокират решенията. Въпросът дали на 27 октомври ДПС ще участва в изборите е емблематичен - ако Движението не се регистрира това биха били първите изборите в демократичната история на България без участието на партията на Ахмед Доган, все пак едно от лицата на Прехода. Затова и News.bg се зачете в Устава на ДПС.

Най-важният партиен документ е изключително точен и ясен и въпреки това оставя отворени някои вратички. Чл.6 от Партийния устав дава някои възможности за наказание на членове на партията, каквито са и председателите.

Джейхан Ибрямов: Стъпка по стъпка ДПС ще се освободи от Пеевски

Джейхан Ибрямов: Стъпка по стъпка ДПС ще се освободи от Пеевски

ДПС на Доган губи медийната война, но не и тази на терен, според Рамадан Аталай

"Чл. 6(3) Временно изключване се налага при:

  1. Нечестна предизборна пропаганда и умишлена дезинформация;
  2. Опит за нарушаване единството на партията и създаване на разкол между членовете й.

Тук можем да кажем, че опитът за нарушаване единството на ДПС определено е успешен. Партията е разделена, разколът е налице.

  1. "Проявена безотговорност към поверени му материални ценности и документи, забавянето или неиздаването им при напускане".

Да припомним нахлуването на ДПС без Пеевски в партийната централа, след което бе оповестено, че кабинетът на почетния председател е изтърбушен. От ДПС на Пеевски контрираха, че всъщност се прави ремонт. Но пък другия лагер твърди, че липсват партийният архив и важни документи. Въпрос на тълкувание е доколко Пеевски може да носи отговорност по тази алинея и временно да бъде отстранен.

  1. Разпространяване на клевети или невярна информация за членовете и ръководството на партията в личен и служебен аспект.
Доган: Всяка криза дава шансове за нов тип политика

Доган: Всяка криза дава шансове за нов тип политика

Това заявява почетният председател на ДПС

Делян Пеевски не е хвърлил към момента директни обвинения към дерибеите, освен към техния лидер, почетния председател Ахмед Доган. Когато бе оповестена аферата ББР с участието на Румен Гайтански и Стоян Мавродиев, Пеевски отправи публичен призив Ахмед Доган да каже как е откраднал 30 милиона лева от банката. Това може да се счита за разпространена невярна информация, освен ако разследването не се разшири в бъдеще по някакъв начин и не закове името на почетния председател. Към момента разследването не засяга Доган и не посочва негово участие в схемата. В същото време едва ли ще предизвика реакция от Росенец по този текст, тъй като това е ниска топка за почетния председател, временно решение на проблема, а и би било своеобразно признание, че Пеевски го е уязвил с твърденията си.

Срокът за временно изключване не може да бъде по-малък от три месеца и по-голям от една година. Явно провиненията на Делян Пеевски не заслужават временно наказание, а постоянно такова. Следващите текстове от Устава дават възможност за трайно решение на проблема и възможност за изключване на непокорен партиен член.

Пеевски пази място в листите на партията си за уволнения Калин Стоянов

Пеевски пази място в листите на партията си за уволнения Калин Стоянов

Сбирката в Росенец е незаконна, Пеевски обжалва решенията

(4) Изключване се налага при:

  1. Нарушаване на партийната тайна, превишаване на дадените му правомощия, злепоставянe на Движение за права и свободи в средствата за масова информация;
  2. Създаване на условия за разкол и фракционизъм, застрашаващи целостта на партията и ръководните й органи.

Ако партийният съд на ДПС реши да санкционира Делян Пеевски по тези нарушения, то застъпниците на Новото начало може да обвинят в същото "автентичното ДПС". Въпрос на доказателства би бил кой е виновен за разделението.

  1. Доказана:

А) корупция

Б) финансова злоупотреба

В) длъжностна злоупотреба

Петното " Магнитски" не може да бъде приложено тук. Освен това прокуратурата по времето на Иван Гешев се произнесе, че у нас няма данни за греховете на Пеевски, в които го обвиняват американските власти. От друга страна излизат данни и намеци за нарушения от страна на членове на групата на дерибеите. Сигнал в европейската прокуратура беше подаден срещу евродепутата Илхан Кючюк, в афера със зърненото ДДС се появи кола, ползвана от Джейхан Ибрямов. Всеки е невинен до доказване на противното, но това е предпоставка за изключване от партията на сподвижниците на Ахмед Доган.

Следващият член явно дава безболезнен изход:

  1. Регистриране на собствената си кандидатура, без да има решение на партията при парламентарни и местни избори; членство в друга партия; работи в полза на други партии или независими кандидати; работи против партията при избори.
ДПС на Доган поиска депутатския имунитет на Пеевски

ДПС на Доган поиска депутатския имунитет на Пеевски

За ролята му в събитията около КТБ

Ако Делян Пеевски направи своя партия Ново начало, той ще бъде изключен автоматично.

"Предложението за изключване се прави от ръководствата на съответните органи, като се мотивират причините. Решение се взема след тайно гласуване с обикновено мнозинство от списъчния състав на компетентния орган", пише в Устава. Но наказанията се налагат от структурата, към която принадлежи съответния член или от по-висшестоящ орган. Член на партиен орган може да бъде изключен само от същия или от по-висшестоящ от него орган. Тоест Пеевски може да бъде изключен от структурата, в която членува, което едва ли е реалистично на този етап. Важен въпрос е кой има мнозинство и владее висшестоящия орган (общинска и областна организация), който също може да изключи провинил се партиен член.

В същото време решенията за наложени наказания могат да бъдат обжалвани пред съответния контролен орган, по-висшестоящ от него орган или пред ЦОБ - Централното оперативно бюро. ЦОБ може да отменя решенията на по-низшестоящите органи. Затова и сбирката на ЦОБ в Росенец този вторник беше важна, за да се види кой с кого е и при кого е мнозинството. Тази информация обаче не стана публична.

Продължава упоритата битка за сайта на ДПС

Продължава упоритата битка за сайта на ДПС

За момента той се контролира от ДПС на Пеевски

Засега и двата лагера явно нямат полезен ход. Може ли ядосаният Пеевски да ликвидира ДПС? Да. Според член 33 Движение за права и свободи прекратява своята дейност при сливане с или вливане в друга обществено-политическа организация. Като легитимно избран председател на партията той може да реши да слее ДПС с Новото начало.

Уставът дава оръжия колкото на ДПС без Пеевски, толкова и на ДПС с Пеевски. Очевидно изходът от кризата в ДПС зависи от волята на Делян Пеевски. А видимо той не смята да се дава без бой.

Не е ясно как партията ще се регистрира за участие в изборите. И и дали изобщо ще участва заради вътрешно партийните проблеми. Битката на Титаните Доган и Пеевски може да ни представят немислим сценарий за последните 30 години - ДПС извън парламента. Защото две ДПС-та няма.