Прокуратурата призова политиците да не се намесват в работата на държавното обвинение по делото за изтеглените 145 млн. лв. от Румен Гайтански-Вълка от Българската банка за развитие (ББР).

Прокуратурата не се съобразява с политическия тайминг и натиск върху съдебната власт, включително и чрез внушения, прокуратурата не съобразява поведението си с политическите стремежи, увериха в изявление на брифинг в Съдебната палата. Десислава Петрова обясни изявлението си с това, че докато се провежда разследването са се появили множество политически коментари и интерпретации.

Делото е образувано в края на октомври 2022 г. по повод сигнала за отпуснатия кредит за 2019 г. от ББР. Образувано е и водено разследване за престъпления по служба, като разследването първоначално през ноември 2022 г. е възложено на ГДБОП и впоследствие на следовател към СГП. След проведено разследване с постановление от 5 май 2023 г. наказателното производство е било прекратено. Причината - наблюдаващият прокурор е приел, че не са налице доказателство за престъпления по служба.

"Действително няма доказателства за престъпления по служба, но са констатирани пропуски в разследването и непълнота във фактите по случая, тъй като не са разследвани връзките между дружествата, свързани с кредита", обясни прокурор Петрова. От 12 януари 2024 г. постановлението за прекратяване на СГП е било отменено и делото е върнато на наблюдаващ прокурор за разследване.

Разпитани са свидетели, изискана е документация от ДАНС, ББР, териториални дирекции на НАП и други действия. След промените в законодателството, свързани с компетентността на КПКОНПИ, досъдебното производство е иззето от следовател и е дадено на разследващ инспектор от КПК, който е продължил събирането и проверка на доказателствата.

Прокурори влязоха в именията на Вълка

Прокурори влязоха в именията на Вълка

Заради ТЕЦ Варна на Ахмед Доган и един кредит от ББР от 2019 г.

При извършване на действия по претърсване и изземване на територията на София и Кърджали са събрани документи и са иззети няколко автомобила - Мерцедес и "Ролс Ройс". Двама наблюдаващи прокурор работят по делото "ББР".

Зам.-градският прокурор Деян Захариев посочи, че са привлечени трима обвиняеми за длъжностно присвояване в особено големи размери - законодателството предвижда от 10 до 20 години лишаване на свобода и конфискация на имущество. Обвиняемите са бившият директор на ББР Стоян Мавродиев, Румен Гайтански и представител на дружеството, усвоило кредита - Иван Георгиев. Последните двама са привлечени в качеството на обвиняеми (Гайтански и представител на въпросното дружество) - като помагач и подбудител, а за Стоян Мавродиев за длъжностно присвояване. Обвиненията не са предявени задочно. Предстои прокуратурата да разбере дали обвиняемите се намират на територията на България или извън нея.

Задържан за 24 ч. е само Иван Георгиев. Към момента нито Румен Гайтански - Вълка, нито Стоян Мавродиев са открити и не са разпитани и дори като свидетели по делото.

Захариев уточни, че не е изключено да се съберат доказателства и да се направи преценка за повдигане и на други обвинения за пране на пари с оглед отпуснатия от ББР кредит.

Обявяват за международно издирване Румен Гайтански и Стоян Мавродиев

Обявяват за международно издирване Румен Гайтански и Стоян Мавродиев

Калин Стоянов: МВР не е пряко отговорно за казуса със заема на Вълка

Румен Гайтански - Вълка е бизнесмен, който работи в различни направления още от 90те години на миналия век, но името му, както и прякорът му, стана публично именно покрай старта на политическата кариера на Бойко Борисов, който обяви война на фирмите ДИТЦ и "Волф 96", които концесионират сметосъбирането в София. Въпреки заканите на Борисов концесията бе прекратена след години, след поредната криза с боклука на столицата. Десетина години по-късно фирми ("Грийн Партнърс") на Гайтански отново се връщат в София. С дружество на Гайтански се свързва е сагата със столичната къпалня "Мария Луиза" в Борисовата градина и проблемите там на "Софийски имоти". Компанията "Кристална вода", печелила големи обществени поръчки, също е свързвана с него.

Името на Румен Гайтански отново влиза в общественото полезрение преди няколко години, когато става ясно, че редица фирми са получили огромни кредити от държавната Българска банка за развитие, която по принцип има за цел да подкрепя малкия и средния бизнес.

Малко по-късно и още по-шумна е и сагата, която продължава и до днес, с незаконното строителство - на хотел или резиденция - в ловно стопанство "Искър", сградите от което трябва да се съборят според едно съдебно решение, блокирано обаче от друго решение на съда в Перник.

Също така нашумя и покрай протестите на граждани в Павликени покрай проект на фирмата "Петрургия" за изграждане на мащабен инсинератор в района на село Върбовка.

Стоян Мавродиев е финансист, политическата си кариера започва като един от авторите на икономическата програма на ГЕРБ. Депутат е от партията в 31-то НС, както и автор на доклада "Станишев" за ревизия на фарчовете на Тройната коалиция. След това и председател на Комисията по финансов надзор, когато бе обвинявам за еднолично управление от страна на собствените си заместници.

От септември 2017 г. е избран за директор на Българската банка за развитие. Пред април 2020 г. изненадващо бе освободен от поста по нареждане на министър-председателя Бойко Борисов, а поводът бе кредит в размер на 75 млн. лв. на дружество, притежавано от фирма за събиране на кредити. Още преди това името на Стоян Мавродиев се появи в медиите покрай съдебно дело срещу Евелин Банев - Брендо, както беше и сред посетителите на шефа на КТБ Цветан Василев. Също разследване на Bird Стоян Мавродиев притежава имот в Гърция, официално на офшорна компания.