Екипът на БНБ одобри кандидатурата на Стоян Мавродиев за ръководител на Българската банка за развитие (ББР). Това става ясно от регистъра с одобрения на ръководни кадри, воден от Централната банка.

Мавродиев е вписан с днешна дата в регистъра по Наредба № 20 на БНБ от 28 април 2009 г. Одобрението на името му беше последното условие, за да може бившият председател на Комисията за финансов надзор и бивш депутат от ГЕРБ да влезе в управата на държавната банка.

Пет партии срещу идеята Стоян Мавродиев да оглави ББР

Пет партии срещу идеята Стоян Мавродиев да оглави ББР

Мавродиев няма нито ден стаж на ръководна позиция в друга банка, пишат в открито писмо

Припомняме, пет извънпарламентарни сили изпратиха открито писмо до ръководството на БНБ, в което мотивирано призоваваха ръководството на Народната банка да не одобрява кандидатурата на Мавродиев. Сред обстоятелствата, които бяха посочени, бе и липса на банков опит, както и бездействие по отношение фалита на КТБ.

Бяха припомнени скандалите около него по време на мандата му като председател на Комисията за финансов надзор. Срещу влизането на Стоян Мавродиев в ръководството на Българската банка за развитие имаше изключително остри реакции.

Освен Мавродиев в управата на Банката за развитие влизат Румен Митров и Николай Димитров.