Одит на досегашната дейност на Комисията за финансов надзор е първото, което ще направи новият шеф на комисията Стоян Мавродиев.

Настоящият депутат от ГЕРБ и зам.-председател на икономическата комисия бе избран на поста с подкрепата на 119 депутати, 24 гласуваха против.

Припомняме, КФН в досегашния си вид просъществува едва година, след като бе подновена в края на мандата на кабинета Станишев, а сега с промени в законодателството се намалява и най-вероятно подменя съставът й.

В срок от две седмици Мавродиев ще трябва да предложи за гласуване в парламента новите членове на КФН. Най-вероятно сред тях няма да бъде никой от досегашните зам.-шефове на комисията.

Комисията трябва да е авторитетна институция, каквато в последно време не е, каза след избирането си в кулоарите на парламента Стоян Мавродиев и добави, че качеството на надзорните функции е важно.

По оценката на Мавродиев в момента комисията е абдикирала именно от контролните си функции. Трябва поднадзорните лица да бъдат наясно, че комисията ще бъде безкомпромисна и при проблеми, каза още Мавродиев.

Той е категоричен, че комисията трябва да върши своите контролни функции, което е важно за стабилността на небанковата финансова система и въобще за макроикономическата стабилност.

Според приетите наскоро законодателни промени Комисията за финансов надзор ще проверява произхода на капиталите в небанковия сектор, застрахователни и пенсионни дружества, инвестиционни посредници и управляващи компании.