Мажоритарният собственик на къпалнята "Мария Луиза" Румен Гайтански предлага да продаде дела си на Столичната община или да бъде обезщетен с равностоен имот. Това съобщи Полина Витанова, председател на Съвета на директорите на общинското дружество "Софийски имоти", което притежава миноритарен собственик на къпалнята, цитирана от БТА.

На 12.06.2023 г. Гайтански е изпратил писмо до СО, което предстои да бъде разгледано от различни комисии. В него той не е посочил конкретна сума или имоти, с които иска да бъде обезщетен.

По думите на Полина Витанова преди около месец е била създадена работна група със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова за къпалнята "Мария Луиза", като в нея участват общински съветници от всички политически групи в СОС и представители на администрацията. Работната група ще разгледа възможностите Столичната община да си върне къпалнята "Мария Луиза", поясни тя.

В началото на тази година заради нерегламентираната сеч на 20 дървета на територията на къпалнята кметът на София Йорданка Фандъкова сезира Столичната дирекция на вътрешните работи и прокуратурата. Фандъкова наложи на собственика на "Парк Мария Луиза" глоба в размер на 100 хил. лв., тъй като от Столичната община са установили освен изсечени дървета и изкопни насипи, и изкореняване с цел заличаване на уликите.

През юни 2022 г., акционерното дружество "Парк Мария Луиза" обяви, че възнамерява да възстанови къпалнята "Мария Луиза" в нейните реални граници. Дружеството внесе заявление за издаване на виза за проектиране. Месец по-късно главният архитект на Столичната община Здравко Здравков издаде виза за къпалнята "Мария Луиза", с която се разрешава проектиране само на основно обновяване и модернизация на лятната къпалня, без да се допуска ново строителство.

През февруари 2023 г. Столичната община обяви, че визата за проектиране на къпалнята "Мария Луиза" не допуска ново строителство и че проектът на инвеститора е единствено за обновяване на къпалнята и трябва да се съгласува с Министерството на културата и Регионалната инспекция по околната среда и водите. Визата за проектиране позволява единствено основен ремонт и модернизация, с които не се засягат дървета и категорично не допуска ново строителство

Проектът за реконструкцията на къпалнята "Мария Луиза" бе върнат от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) поради параметрите на предвиденото надстрояване и дострояване.

Столична община си връща 12 дка от Борисовата градина

Столична община си връща 12 дка от Борисовата градина

Възраждат къпалнята "Мария Луиза"