Кметът на София Йорданка Фандъкова е разпоредила да бъде наложена глоба от 100 000 лв. на собственика на къпалнята "Мария Луиза" заради масовото изсичане на здрави дървета, след като е установено, че въпреки забраната незаконната сеч е продължила и през нощта, съобщи БНТ.

След като в сряда е констатирано, че са унищожени 20 дървета на терена на къпалнята на дружеството собственик е наложена глоба от 50 000 лв., но вчера е установена нова сеч.

"Във вчерашния ден понеже дейностите са продължили, към нас се присъединиха и колегите от контрол на стоителството, отново по разпореждне на кмета, когато бе установено, че в имота е нарушен терена, има и клони от прясно премахнати дървета, в тази връзка се пристъпи към още по- сериозно налагане на санкция, което ще бъде по Закона за устройство и застрояване на СО и санкцията ще бъде в размер на 100 000 лв. От първи, когато колегите от общинското предприятие забелязаха при сутрешните си дейности, че в терена има техника и нерегламентирана дейност, подадоха сигнал към нас и по разпореждане на кмета дойдохме на място и съставихме протокол, който протокол констатирахме, че са премахнати 20 дървета", обясни шефът на дирекция "Зелена система" към Столична община Димитър Данчев, цитиран от националната телевизия.

Незаконна сеч в Борисовата градина в София - общинска полиция ще пази района

Незаконна сеч в Борисовата градина в София - общинска полиция ще пази района

Екипите ще извършват периодични обходи около къпалнята "Мария Луиза"

"Попълнили са протокол с невярно съдържание, това е господина от "Зелена система", който продължава да отказва да ми даде този протокол, защото е с невярно съдържание, където твърди, че 20 дървета са изрязани, дърветата са над 100, няма как да установят, че са 20, защото са премахнати незаконно и коренната система и е изравнено с багери. Защото това нещо с глобите от 50 000, 100 000, ако ще 2 млн. да каже Фандъкова, ще отпадне в съда, защото доказателствения материал в този протокол е с невярно съдържание", коментира Гергана Пирозова от "Фейсбук" групата "Да спасим Борисовата градина", отново цитирана от БНТ.

Управителят на дружеството "Парк Мария Луиза" Николай Проданов твърди пред медията, че не са изсичани здрави дървета на територията на къпалнята, както и че разполагат с необходимите разрешителни.