От Столична община дни преди парламентарните избори започнаха процедура по връщане на 12 декара от Борисовата градина за обществено ползване - махат оградата на къпалнята "Мария Луиза".

За началото на процедурата съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред БиТиВи. Инициативата е съвместно с кмета на район "Средец" Трайчо Трайков и на главния архитект на София. 

Възстановяват емблематичната къпалня „Мария Луиза“ в столицата

Възстановяват емблематичната къпалня „Мария Луиза“ в столицата

Басейнът е затворен вече от над 16 години

"Това беше дълъг процес, който започна с правен анализ, който възложих да се направи. Моите колеги ще влязат още от днес да направят оглед и тази част да може да се използва от софиянци", обясни Фандъкова.

Заедно с връщането на имота е важно и къпалнята да бъде възстановена. Има интерес от собствениците. Ако това се случи и то е по правилата - да няма никакво ново строителство, а само възстановяване, би било добре за града, допълни Фандъкова

"Свободен достъп ще има веднага след премахването на оградата. Помолили сме от "Паркове и градини" да извършат преглед на растителността, където трябва да се облагороди, за да бъде безопасно за достъп", обясни районният кмет Трайчо Трайков. 

С вишка и полиция отстраняват автокъщата в Борисовата градина
Обновена

С вишка и полиция отстраняват автокъщата в Борисовата градина

Делата продължиха 2 години