Прокурори и полиция, ръководени от Комисията за противодействие на корупцията, са влезли в имоти на Румен Гайтански - Вълка в София.

Обиските са във връзка с обявеното преди няколко дни разследване на КПК - бивша КПКОНПИ - на кредит, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие (ББР).

Претърсва се и фирма в Кърджали, за която се твърди, че е получила 30 млн. лева от кредита. Проверяват се фирми и обекти, за които има данни, че са свързани с бившия кмет на града Хасан Азис. 

По-късно през деня министърът на вътрешните работи Калин Стоянов потвърди, че има акция, свързана с Вълка, както в столицата, така и в цялата страна. Той добави, че се съдейства на антикорупционната корупция

Претърсен е и имот на бивш директор на ББР. По непотвърдена информация управителят на фирмите бенефициенти и бившият шеф на банката са напуснали страната и ще бъдат обявени за издирване. 

Според БНТ преди няколко дни са напуснали България Румен Гайтански и бившият директор на ББР Стоян Мавродиев.

На 9 август КПК съобщи за разследването като отговор на журналистически запитвания, след като в продължение на месеци (от ноември 2023 г.) от комисията не беше излизало никакво прессъобщение. 

Разследването на КПК идва обаче в момент, в който в Народното събрание от страна на ПП-ДБ е внесено искане за смяна на директора й Антон Славчев, а от друга страна конфликтът и разцеплението в редиците на ДПС приближава кулминацията си. От групата на ДПС без Пеевски вече обявиха, че срещу техни членове институции се използват като бухалки. 

Договорът за кредита от ББР е сключен през 2019 г., когато банката се управляваше от Стоян Мавродиев, и е предоставен на пътностроителната фирма "Роудуей кънстракшън" с обезпечение на кредита сключен договор за доставка на инертни материали от "Пътстройинженеринг" АД. Основен акционер в дружеството е фирмата "Биомайнинг", свързана с Румен Гайтански - Вълка. В използването на кредита се намесва и трето дружество - "Кристална вода", което дружество погасява задълженията на ТЕЦ "Варна" АД към "Търговска банка". ТЕЦ "Варна" е собственост на Ахмед Доган

КПК нищи 148 млн. лв. кредит от ББР за пътностроителна фирма на Румен Гайтански

КПК нищи 148 млн. лв. кредит от ББР за пътностроителна фирма на Румен Гайтански

Длъжностни лица се разследват за безстопанственост и присвояване, в сянката на Вълка

Вчера обаче 24 часа съобщи, че почетният председател на ДПС иска да върне обратно собствеността в ТЕЦ "Варна" на ексминистъра от правителството Орешарски Данаил Папазов. Изданието се позовава на документи в Търговския регистър от 12 август, а искането е 100% от централата отново да станат собственост на фирма "Сигда", която купи през 2017 г. от ЧЕЗ ТЕЦ-а.

Пет години по-късно Комисията за противодействие на корупцията (КПК) започна разследване на кредита, когато той обаче вече е продаден от ББР. Банката продаде обезпечението - "Пътстройинженеринг", на кърджалийската фирма "Ариете капитал" само за 5 млн. лв. Така си върна едва 3% от отпуснатия заем, без да се броят лихвите.

ТЕЦ Варна, вече официализиран бизнес на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, се свързва в различни схеми, а и сигнали и съмнения, по които до този момент институциите не са се задействали. 2019 г. ТЕЦ-ът бе избран от държавата за студен резерв и получаше плащания от държавата за поддържането на капацитет. През 2020 г. бе обявено, че тази практика се прекратява, но по-късно стана ясно, че ТЕЦ "Варна" отново получава пари от държавата - вече за балансираща енергия и друг тип резерв.

С ТЕЦ Варна и евентуалното му използване се свързва и проектът за удълбочаване на Варненското езеро, макар и неофициално да е обявено. Също и подозрения за продажба на парцел в близост до ТЕЦ-а от страна на "Минстрой", както и за нерегламентирана държавна помощ при отдаването на кейовата стена на пристанището в ТЕЦ "Варна" ЕАД.

ДБ търси къде са потънали 400 млн. лв. за удълбочаване на Варненското езеро

ДБ търси къде са потънали 400 млн. лв. за удълбочаване на Варненското езеро

Обслужени ли са задкулисни частни интереси?

Сигнал за прокопаването внесе и неправителствената организация "Антикорупционен фонд" - че държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" възлага чрез "ин хаус" процедури на държавното дружество "Транспортно строителство и възстановяване" (ТСВ) нарочно дейности, които то не може да ги извърши - и в последствие ТСВ превъзлага работата за стотици милиони левове на частни дружества.

Миналата година пък "Булгаргаз" за втори път осъди ТЕЦ "Варна" да неплатени 35 млн. лв. Самото дело започна обаче едва след като от ПП-ДБ обявиха, че внасят сигнал в ДАНС.

Името на Румен Гайтански - Вълка влезе отново в новините заради незаконното строителство - хотел или резиденция - в ловно стопанство "Искър", което трябва да се съборят според едно съдебно решение, което обаче бе блокирано от друго. Освен това името на бизнесмена се свързва с напрежението в Павликени покрай проект на фирмата "Петрургия" за изграждане на мащабен инсинератор в района на село Върбовка.

Преди 17 години настоящият лидер на ГЕРБ и три пъти премиер, стъпи в политиката като атакува кметския пост в София със заканата да изгони Румен Гайтански - Вълка от столицата и по-точно от монопола му върху сметосъбирането. Това обаче на практика не се случи, въпреки дълговете и периодичните кризи около кофите за боклук.