Студен резерв ще се ползва само от държавната ТЕЦ "Марица Изток" 2. Това разпореди премиерът Бойко Борисов на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да разясни в Народното събрание.

"Сваляш студения резерв от тук насетне. Студен резерв, ако ни е необходимо - само държавната ТЕЦ "Марица Изток" 2, заяви министър-председателят в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

Припомняме, на 20 юли беше внесено предложението от ГЕРБ и ОП за ограничаване на т.нар. студен резерв - енергийните мощности, с които страната ни трябва да разполага по закон и които трябва да се съхраняват за извънредни ситуации. Като причина за ограничаване на количеството студен резерв, който да се съхранява в този ТЕЦ, е неговата собственост (той е на Ахмед Доган) и фактът, че за пазенето на този ресурс държавата плаща определени суми.

Петкова докладва пред депутатите за студения резерв

Петкова докладва пред депутатите за студения резерв

Енергийният министър дойде извънредно по нареждане на премиера

Депутатите от регионалната комисия одобриха намаляването на количествата "студен резерв".

От АИКБ приветстваха решението.

Вчера Христо Иванов излезе с обръщение от ТЕЦ "Варна" и обвини управляващите за съучастие в далаверата със студения резерв на Доган. По изчисленията на "Демократична България" договорът е струвал на данъкоплатците 54 млн. лв.

Малко по-късно от Върховната касационна прокуратура съобщиха, че са се самосезирали по случая.

Намаляване на "студен резерв" и преференции за два ТЕЦ-а одобриха на комисия в НС

Намаляване на "студен резерв" и преференции за два ТЕЦ-а одобриха на комисия в НС

Тецовете са на Доган и на Ковачки