В понеделник ГЕРБ ще внесе промени в закона за енергетиката, с които се дават указания да не се провеждат вече търгове за студения резерв. Това стана ясно на брифинг в Народното събрание на депутата от ГЕРБ Валентин Николов и енергийния министър Теменужка Петкова. Герберите се надяват президентът да не забави текстовете.

Студеният резерв по принцип трябва да се либерализира, обясни Николов. Това е и изискване на ЕК. Освен това е свързано и с либерализацията на енергийния пазар. Чрез търгове досегашните играчи са вземали част от студения резерв, както обясни Николов. Няма да се замени студения резерв с друг вид финансови облаги за досегашните играчи. Резервът ще отива в държавната Марица.

Валери Симеонов потвърди, че ограничават студения резерв

Валери Симеонов потвърди, че ограничават студения резерв

След вота внася на коалиционен съвет и строежите на "Росенец"

За измененията сега има и политическа причина, както признаха управляващите, въпреки че поясни, че намерения и преписки текат от началото на годината. Това е политическо решение, иначе щяхме да го направим по-късно, обясни Валентин Николов в отговор на журналистически въпрос.

Енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че студеният резерв е задължителна политика за сигурност. Цената на студения резерв е регулирана. Министърът е категорична, че ще бъде гарантирана енергийната сигурност на страната ни.

Преговаряме с ЕК за пазарен механизъм за капацитет. За да получим този механизъм за капацитет, Брюксел ни налагат определени изисквания. Механизмът за капацитет трябва да влезе в сила от 1 юли 2021 г., но за да стане това ЕК иска да елиминираме настоящия механизъм за студения резерв и ни предлага въвеждането на изисквания за енергийната търговия на едро. На 31 юли тази година свършват търговете от миналата година за студения резерв. Не може обаче да се забрани на даден участник да участва в търговете.

С промените няма да има търгове, а енергийният министър ще определя енергийната сигурност чрез ТЕЦ "Марица Изток 2". Досега държавната Марица не можела да участва в търговете по редица причини.

Глобяват ТЕЦ-ове заради неподдържане на студения резерв

Глобяват ТЕЦ-ове заради неподдържане на студения резерв

Сега доставките на въглища са ритмични

Министър Петкова посочи, че никога не е бягала от въпросите за ТЕЦ - Варна, защото нямала притеснение. Тази централа има място в електроенергийната система на страната, тя винаги е участвала в студения резерв на страната, поясни тя . Енергийният министър припомни, че преди приватизацията ТЕЦ Варна е била държавна централа. От 2015 до 2018 г. централата не е участвала в студения резерв, защото е било изтекло комплексното й разрешително. Тогава тя е собственост на ЧЕЗ. След промяната на собствеността обаче комплексното разрешително е възстановено.

АКФ обезпокоен, че държавата трябва да плати нови 26.5 млн. лв. за ТЕЦ "Варна"

АКФ обезпокоен, че държавата трябва да плати нови 26.5 млн. лв. за ТЕЦ "Варна"

Заради нов договор за централата