От Фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ) са обезпокоени за нови 26.5 млн. лв., които българската държава трябва заплати за услугата студен резерв на ТЕЦ "Варна". Това става ясно от позицията им до медиите. 

По думите им съоръжението е придобито по неясен механизъм от Ахмед Доган , като техническа му изправност е под въпрос.

Те уточняват, че централата е класирана на челно място в тъговете на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), чрез които се определят енергийни мощности в готовност да заработят при необходимост. Така ТЕЦ "Варна" ще има ключова роля да гарантира електроенергийната сигурност на страната до средата на следващата година.

ТЕЦ "Варна" официално стана собственост на Доган

ТЕЦ "Варна" официално стана собственост на Доган

70% от капитала на "Сигда" са негови, 30% остават в децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов

Освен договорената сума за гарантиране на мощности, държавата плаща на дружествата, предоставящи студен резерв, и допълнителни средства за времето, в което мощностите реално работят.

Бойко Станкушев, директор на АКФ, подчертава, че според изследване на АКФ има сериозни съмнения относно експлоатационната годност на ТЕЦ "Варна и възможността на централата да изпълни лицензионните си задължения.

АКФ е сигнализирал Държавната агенция "Национална сигурност", Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заради договор за студен резерв с "ТЕЦ Варна" от миналата година.

Искат ДАНС да провери техническата годност на ТЕЦ "Варна"

Искат ДАНС да провери техническата годност на ТЕЦ "Варна"

От АКФ са подали сигнали и в КЕВР, НАП и енергийното министерство

"Енергийните институции следва да осъществят контролните си правомощия и да се произнесат относно съмненията, водени единствено от задълженията си да работят за публичния интерес," заявява Станкушев.

Сигнализирани били и Национална агенция за приходите (НАП) във връзка със съмнения за избягване на данъци в придобиване на ТЕЦ-а от почетния председател на ДПС през август 2018.

Антикорупционният обобщава разследването си във видео: