Енергийният министър Теменужка Петкова дойде извънредно в Народното събрание да докладва за студения резерв.

Темата е обсъдена на днешното заседание на Министерския съвет. Премиерът Бойко Борисов я изпратил да доказва на законодателите.

Студеният резерв ще бъде предоставян от тук нататък за преходния период до юли 2021 г. на държавната ТЕЦ "Марица Изток" 2.

Това е една много важна тема, категорична бе Петкова. Така щяла да се гарантира енергийната сигурност на страната. ЕК изисква да премахнем студения резерв. Търговете ще бъдат заменени с механизъм за капацитет. Докато това стане, резервът отива в ТЕЦ "Марица Изток" 2. 

Борисов: При нужда ползваме студен резерв само от ТЕЦ "Марица Изток" 2

Борисов: При нужда ползваме студен резерв само от ТЕЦ "Марица Изток" 2

Премиерът нареди на енергийния министър да разясни това в НС

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че премиерът е разпоредил на енергийния министър да разясни в Народното събрание, че при нужда студен резерв ще се ползва само от държавната ТЕЦ "Марица Изток" 2. 

Припомняме, на 20 юли беше внесено предложението от ГЕРБ и ОП за ограничаване на т.нар. студен резерв - енергийните мощности, с които страната ни трябва да разполага по закон, и които трябва да се съхраняват за извънредни ситуации. Като причина за ограничаване на количеството студен резерв, който да се съхранява в този ТЕЦ, е неговата собственост (той е на Ахмед Доган) и фактът, че за пазенето на този ресурс държавата плаща определени суми.

Вчера депутатите от регионалната комисия одобриха намаляването на количествата "студен резерв".

От АИКБ приветстваха решението.