Съчетание между политическо и икономическо е решението за прехвърляне на студения резерв към държавната ТЕЦ "Марица Изток", каза пред БНТ председателят на енергийната комисия в 44-то народно събрание и бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

Досега студения резерв се управляваше от 2004 г. с наредба за запасите от горива. Така се определяше по какъв начин студения резерв трябва да се управлява. 

Намаляване на "студен резерв" и преференции за два ТЕЦ-а одобриха на комисия в НС

Намаляване на "студен резерв" и преференции за два ТЕЦ-а одобриха на комисия в НС

Тецовете са на Доган и на Ковачки

Студеният резерв трябва да замества най-голямата инсталирана мощност в страната.

Ако не беше преходен период, бих бил против такова решение, защото това застрашава енергийната сигурност. Ние приехме, че вече прекратяваме този механизъм за студен резерв, каза Николов.

По думите му е и политическо решението за преминаване на студения резерв към държавната ТЕЦ "Марица Изток 2". Ние насочваме парите към държавната централа. Тя има мощност, тя е най-голямата на Балканите, каза Николов.

Запитан дали признава, че прехвърлянето на съхранение на студения резерв от ТЕЦ "Варна" към държавния ТЕЦ "Марица Изток 2" е свързан със собствеността на варненския ТЕЦ, който е на Ахмед Доган, Николов каза: "Не да го признавам, то го пише в Търговския регистър".

Това е голяма централа, която обслужва последните 2 години. Плащани са по 26-27 млн. лева годишно за съхранение. Сега на ТЕЦ "Марица Изток 2" ще се плаща според определяне на регулатора, каза Николов.

Относно предстоящите рокади в кабинета "Борисов-3" Валентин Николов каза, че трябва да де направят промени, за да има нов импулс. "Ние трябва да чуем хората. Не всички ще бъдат доволни, има хора, които не са гласували за тези партии. Трябва да чуем всички недоволни и защо са недоволни.

ПГ ГЕРБ застава зад политиките, водени от тримата министри, на които премиерът Бойко Борисов им поиска оставките. Личностите не са толкова важни, колкото политиките, каза Николов.

Борисов обсъдил с Каракачанов и Симеонов кадровите промени

Борисов обсъдил с Каракачанов и Симеонов кадровите промени

Кадровите промени ще се обсъдят с парламентарните групи и партийните ръководства