Министър-председателят Бойко Борисов обсъди въпроса за кадрови промени в правителството по време на днешния Коалиционен съвет с участието на вицепремиера и председател на ВМРО Красимир Каракачанов и с председателя на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Това съобщават от Министерски съвет, след като днес заседанието се проведе дистанционно заради потвърден случай на коронавирус в администрацията. 

На Коалиционния съвет тримата лидери са се разбрали да обсъдят с парламентарните си групи и с партийните си ръководства предложенията за кадрови промени в правителството. Утре коалицията ще се събере отново, за да разгледа резултата от проведените разговори.

На срещата са били обсъдени също така икономически и социални мерки, свързани с преодоляването на последиците от пандемията от COVID-19.

Томислав Дончев: Не сме плашливи, чуваме, но няма с кого да говорим

Томислав Дончев: Не сме плашливи, чуваме, но няма с кого да говорим

Няма мафия, може да има грешка, обясни Деница Сачева

Припомняме, миналата седмица след няколкодневни протести премиерът Бойко Борисов обяви, че иска оставките на трима министри - Младен Маринов, МВР, Владислав Горанов, МФ, и Емил Караниколов, МИ. Като мотив и аргумент бе посочено искането на областните координатори на ГЕРБ да се разсеят съмненията за обвързаности на партията и правителството съответно с ДПС. Тримата министри заявиха готовност веднага да се оттеглят, но на следващия ден стана ясно, че обсъждането на кадровите промени се отлага за дните след гласуването на петия вот на недоверие в парламента, който беше именно по темата корупция. Гласуването мина вчера и очаквано вотът бе преодолян. 

Владислав Горанов не вижда причината да се оттегля

Владислав Горанов не вижда причината да се оттегля

Бях първият човек, застанал до Борисов в дебата от март месец 2009 г

Междувременно така и не стана ясно министрите Горанов, Маринов и Караниколов дали действително са депозирали оставките си, както и дали са готови да го направят. Министър Маринов е в отпуск, министър Караниколов дойде в Народното събрание вчера да подкрепи колегите си, там беше и министър Владислав Горанов, който пред журналисти заяви, че не вижда сериозно основание да се оттегля от министерството след успеха си с приемането на България в чакалнята на Еврозоната. Чуха се и други гласове в защита на тримата министри, като днес за тяхната работа добра оценка даде и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева

Въпреки че премиерът Бойко Борисов на няколко пъти през изминалата седмица обещава ремонт на кабинета, намеквайки, макар и без имена, за смяна и на други министри, неговите коалиционни партньори реагираха остро на намеренията му: Красимир Каракачанов и Валери Симеонов първо разбрали от медиите за исканите оставка, а и смените не били съгласувани с тях. Вчера лидерът на ВМРО и военен министър Каракачанов анонсира, че е готов да разговаря и с БСП, и с ДПС.

Каракачанов не изключва "ремонтиран" кабинет без Борисов

Каракачанов не изключва "ремонтиран" кабинет без Борисов

Възможността щяла да се коментира след вота на недоверие

Припомняме и че под коалиционното споразумение за правителството Борисов - 3 стои и подписът на вече бившия коалиционен партньор на Каракачанов и Симеонов - Волен Сидеров.

Явор Нотев: Не виждам рационално зърно в исканите оставки на тримата министри

Явор Нотев: Не виждам рационално зърно в исканите оставки на тримата министри

Разочарованието на българите е част от недоволството по света