При един кабинет без лидера на партията няма да е ясно кой носи отговорност. Външният министър и вицепремиер Екатерина Захариева не би останала министър в някакъв тип експертен кабинет.

В студиото на БиТиВи тя определи като поредните интриги предположенията, че тя може да оглави ремонтирания кабинет. В тези слухове няма нищо вярно, това е най-малко възможният вариант, тъй като не кореспондира с отговорното решение.

На този етап Захариева не чува нищо друго от протеста освен искането на оставки, а е "най-лесно да се иска оставка". Отговорното поведение обаче е да останем на власт. Министърът призна, че всеки един преодолян вот на недоверие действа консолидиращо, но и до този момент не е виждала толкова вял и неаргументиран дебат в парламента.

Томислав Дончев: Не сме плашливи, чуваме, но няма с кого да говорим

Томислав Дончев: Не сме плашливи, чуваме, но няма с кого да говорим

Няма мафия, може да има грешка, обясни Деница Сачева

Протестиращите обаче не могат да формулират какво друго да поискат, затова и искат оставки. На въпрос дали има дефакто такива и дали действително Горанов, Маринов и Караниколов ще си ходят от правителството, Захариева не отговори няколко пъти: "Оставката става факт с гласуване, в момента колегите са министри. Не мога да говоря от името на лидера ни Борисов." Лично, подчерта Захариева, тя няма усещане и индикации за това тримата министри да работят в полза на ДПС. Захариева не отговори и на въпрос редно ли е да се уволняват успешни министри. Според нея тримата работят добре, а пък и Горанов е постигнал исторически успех за България с приемането ни в чакалнята на еврозоната. По думите на Захариева поисканите оставки показват, че "чуваш хората", а иначе всеки един министър е готов да си тръгне във всеки един момент.

На зададен пореден въпрос дали ГЕРБ работи с ДПС и каква е ролята на ДПС в кабинети Борисов - 3, Захариева заяви, че в крайна сметка ДПС гласува на вота на недоверие с БСП. Външният министър заяви, че за слуховете, че тримата министри имат връзка с ДПС, трябва да се питат координаторите на ГЕРБ. Тя не може да отговори на този въпрос, "тъй като не е техен говорител. ГЕРБ управлява в коалиция."

Сработила стратегията на управляващите да печелят време

Сработила стратегията на управляващите да печелят време

Кабинетът се консолидирал, оставки нямало да има

Захариева отклони и въпроси за оценка на работата на правосъдния министър Данаил Кирилов. Оценка давал само премиера Бойко Борисов. На въпрос за забраната Кирилов да пише във фейсбук, дошла от премиера след художествения пост, Захариева обаче заяви, че е "абсолютно неприемливо един министър да се изявява по такъв начин".

В момента, според Екатерина Захариева, България не е в институционална криза, но е очевидна напрежението между институциите, а президентът е на ръба на Конституцията. "Най-лесното е да седиш отстрани и да критикуваш", разкритикува Захариева.

Президентството отказва спор за медийното правосъдие на Гешев

Президентството отказва спор за медийното правосъдие на Гешев

Това заявиха от прессекретариата на президента в отговор на туита на главния прокурор

Тя отклони въпроси и за това кой смята, че стои зад и диктува действията на президента Румен Радев, както и има ли според нея пръст Делян Пеевски в първото служебно правителство. Не отговори на въпрос е за оценка на действията на главния прокурор. Според Захариева изпълнителната власт е напълно неприемливо да се меси в съдебната власт. "Хората могат да дават оценка, но не и да си го позволи изпълнителната власт. Всяка власт трябва да действа в рамките на своите правомощия. Хората ще дадат своята оценка на нас на изборите", посочи Захариева и допълни, че лично смята, че оценката за действията на главния прокурор ще дойде след време, тъй като той се намира в началото на мандата си. Въпреки че според Захариева "колкото по-тихо се работи в съдебната власт, толкова по-добре", за публичността отчасти прехвърли и отговорността на медиите, които от свои източници разбирали къде в момента имало акции. "Прокуратурата не е викала медиите пред президентството", посочи външният министър и поясни, че иначе в президентството имунитет има само държавния глава, не и неговата администрация.

Прокурори влязоха в президентството
Обновена

Прокурори влязоха в президентството

От Габрово Гешев каза, че не бил запознат с подробности по акцията