Министърът на финансите Владислав Горанов не вижда основания да му бъде искана оставката. Пред журналисти след дебата по 5-тия вот на недоверие, Горанов поиска конкретни примери за свои действия в политиката или в законодателната област, които могат да го привържат към ДПС. Припомняме, че премиерът Борисов обяви исканите от него оставки с аргумент да се разсеят слуховете за такава обвързаност. 

"Бях първият човек, застанал до Борисов в дебата от март месец 2009 г. преди изборите, които той спечели и започна първия мандат, така че точно мен да ме обвързват с ДПС...", заяви Горанов.

Валери Симеонов: Оставките само наливат бензин в огъня

Валери Симеонов: Оставките само наливат бензин в огъня

От БСП твърдят, че вече е ясно, че Патриотите са били смокиново листо

Финансовият министър посочи, че много пъти в действителност е искал подкрепата на парламентарната група на ДПС, но по теми, по които имат общи идеи, и е получил тяхната подкрепа. Например - за запазване на данъчния модел.

Но Горанов подчерта, че е търсил подкрепа от всички парламентарни групи и припомни обиколката си заедно с управителя на Централната банка за гласуването на измененията в Закона за БНБ, които бяха последната пречка пред приемането на България в ERM II.

"Тогава обиколихме абсолютно всички парламентарни групи и за радост получихме подкрепа за тази важна задача. Е, БСП тогава решиха да не гласуват за това решение на Народното събрание, но крайният резултат е удовлетворителен за мен и тази подкрепа на финансовите министри, на Европейската централна банка и на Европейската комисия ще остане завинаги в историята от гледна точка на това, че след присъединяването към Европейския съюз получихме пълна подкрепа и доверие от европейските институции да се доближим, да слеем нашата икономика с кръвоносната система на втората по значимост валута в света."

Няколко варианта на изход от политическата ситуация обсъдил Борисов с министри
Обновена

Няколко варианта на изход от политическата ситуация обсъдил Борисов с министри

На срещата присъствал и кметът на Варна Иван Портних

На въпрос дали не оценява като опасно за ескалация на напрежението, правителството да продължава да стои на власт, Владислав Горанов коментира, че една част от легитимно протестиращите нямат политическа памет за действията на сегашната опозиция в лицето на БСП. "Техният справедлив гняв трябва да бъде уважен, но моите притеснения са, че това е опит за създаване на напрежение, който е добре подплатен и финансиран от тези хора, които са недоволни от действията на сегашното управление."

По думите на Горанов това, което българският президент призовал - "да не се спазва Конституцията, а да се върви към друг ред и по друг начин да се сменят правителствата в България, ще му изиграе лоша шега за в бъдеще, защото има основни принципи, които трябва да се спазват, и когато те бъдат нарушени, няма отговор какво се случва после.

Борисов отсече: Шиши нареди служебното правителство на Радев

Борисов отсече: Шиши нареди служебното правителство на Радев

Премиерът недоумява защо тогава е нямало протест