Тихо и неусетно без дебати депутатите приеха на второ четене промените във валутния закон, които се отнасят до присъединяването ни към Еврозоната. На практика се отвързва курса на лева. Но с решението от миналата седмица на депутатите все пак той остава фиксиран.

В параграф 11 от Закона се прави изменение в Закона за БНБ, който гласи: "Считано от датата на участие на Република България в Механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism II) официалният валутен курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяването на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 г., и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 година между Европейската централна банка и националните централни банки на държавите-членки извън eврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия етап от икономическия и паричен съюз."

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова сподели с кулоарите на парламента, че е очаквала БСП да защити позицията си. Явно са преценили, че не е силна позицията им и не могат да я защитят, затова и нямаше дебат, изтъкна тя.

Отказваме се от Еврозоната, ако ни предложат друг курс на лева, категоричен Горанов
Обновена

Отказваме се от Еврозоната, ако ни предложат друг курс на лева, категоричен Горанов

Влизаме само при курс 1.95583

Мантрата на левите била, че предложението било внесено на тъмно с цел да мине тихомълком. Аз искам да попитам кое му беше тъмното, недоумява Менда Стоянова. Сега тя е доволна, че няма и отпор на предложението.

За българския гражданин нищо няма да се промени, отново увери шефката на бюджетната комисия. Оставаме в ЕРМ 2 с настоящия курс на лева към еврото. Днешното гласуване по никакъв начин нямало да се отрази на джоба на българите. Друг курс освен този няма да има, подчерта Менда Стоянова.

Социалистът Манол Генов иска да види каква ще е позицията на правителството. Ние сме за спокойствие на хората, да не се предизвиква паника, подчерта той. Според него трябвало да се обяснява на хората.

"Възраждане" иска референдум за еврото и договора СЕТА

"Възраждане" иска референдум за еврото и договора СЕТА

Свикват общонационален протест с искане за оставката на кабинета

Йордан Цонев от ДПС посочи, че днешните промени отваряли пътя на България към Еврозоната. Той е доволен от относителния консенсус по темата. Сега нещата стоят добре, убеден е Цонев. За него е гарантирана стабилността на лева. Напрежението около фиксирания курс на лева към еврото можело да се избегне, според ДПС.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки подчерта, че мнозинството било последователно в политиката си за влизане в Еврозоната. Това пък се подкрепяло от партията му. Попитан дали днешната му позиция е в противоречие на заявеното вчера намерение да инициира референдум, той поясни, че "Воля" не се обявявали за или против. Хората трябвало да кажат какво искат.

Половината от българите са против въвеждането на еврото

Половината от българите са против въвеждането на еврото

54% искат референдум за премахването на лева като национална валута

Припомняме, че вчера от партия "Възраждане" заявиха, че искат референдум за приемането на еврото и договора СЕТА. Веселин Марешки от "Воля" също поиска референдум за еврото от трубуната на Народното събрание.