Свикваме общонационален протест за оставката на правителството този петък от 12 часа пред Народното събрание. Това обяви на пресконференция Костадин Костадинов - председател на партия "Възраждане".

Няма нито едно правителство на света, което може да си позволи лукса да предприеме съдбоносни действия за приемането на еврото и присъединяване към договора СЕТА , без да се обърне внимание на обществените настроения и нагласи, подчерта Костадинов.

По думите му правителството вече не се ползва с подкрепа.

Той припомни, че в едно от последните проучвания на "Тренд", 58% от българите са заявили, че са против влизането на страната в еврозоната.

Половината от българите са против въвеждането на еврото

Половината от българите са против въвеждането на еврото

54% искат референдум за премахването на лева като национална валута

Председателят на "Възраждане" напомни още, че през 2018 г. от партията са организирали подписка, в която над 221 хил. български граждани, имащи право на глас са се обявили против приемането на еврото.

Костадинов отбеляза, че твърденията на правителството, че няма нито една партия в страната, която да е против въвеждането на еврото, са лъжа.

"Еврото е вредно за България", подчерта той.

Депутатите приеха СЕТА на първо четене

Депутатите приеха СЕТА на първо четене

БСП и ВМРО се обявиха против споразумението

По отношение на договора СЕТА, който беше приет на първо четене у нас, председателят на "Възраждане" обясни, че чрез него управляващото мнозинство изземва суверенното право на българските граждани да заявят позицията си по темата.

Искаме да има референдум и по двете теми, изтъкна Костадин Костадинов. По думите му не може правителството да ни обвързва със заробващи задължения за десетилетия напред.

В този връзка Костадинов призова всички извънпарламентарни политически партии, както и независимите личности като Мая Манолова и Слави Трифонов, да ги подкрепят на протеста в петък.

Румен Радев свали политическо доверие от кабинета Борисов 3
Обновена

Румен Радев свали политическо доверие от кабинета Борисов 3

В обръщение към нацията президентът изтъкна, че България не е бунище

Председателят на "Възраждане" поясни и, че ще поискат среща с представители на властта и се надява този път да бъдат чути. Той уточни, че в зависимост от това как ще подходят управляващите, те ще решат какви да бъдат следващите им действия.

Костадинов подчерта, че протести се очакват и през уикенда във всички областни градове.

Във връзка с снетото доверие на президента към кабинета на Борисов, той заяви, че това било морална позиция на президента.

Радев уволни морално Борисов, изтъкна Костадинов. Според него и партия "Възраждане", президентът трябвало да бъде по-категоричен в своите действия.

Призоваваме Румен Радев за още по-голяма решителност. Той има много сериозни правомощия и трябва да ги използва. В противен случай ще бъде изпускане на малко пара през свирката, добави Костадин Костадинов.

Припомняме, че по-рано днес лидерът на "Воля" Веселин Марешки също поиска референдум за еврото. 

Миналата седмица около 200 души се събраха пред МРРБ с искане за оставка на регионалния миснитър Петя Аврамова. Наложи се полицията да използва сълзотворен газ срещу опит на протестиращите да щурмуват сградата на ведомството.