Около 200 души се събраха пред Министерство на регионалното развитие и благоустройството в София с искане за оставка на министър Петя Аврамова.

С викове "Оставка" и "Вън", със знамена и на фона на български революционни песни протестиращите се бяха събрали и настояваха освен екоминистъра Нено Димов, който бе арестуван и после отстранен заради водната криза в Перник, оставка да подаде и министър Аврамова, а и самият премиер Бойко Борисов.

Протестът е организиран от партия "Възраждане" с лидер Костадин Костадинов.

Перник протестира пред сградата на Министерски съвет в София
Обновена

Перник протестира пред сградата на Министерски съвет в София

"Защо ни взехте водата", питат перничани и искат още оставки

"Нено Димов беше бушонът, но Петя Аврамова е отговорна повече от него за безводието в Перник и други градове, а стои още на поста си", каза пред news.bg софиянецът Ангел Тодоров.

"Съд и присъда, не само да си хване самолета. Той е главата на това правителството, трябва да понесе отговорност за управлението си 10 години", категоричен бе протестиращият.

Друг протестиращ, дошъл специално от град Тракия, поиска оставката на цялото правителство, заради "мизерията в малките градове и заради това, че в тях вече няма българска реч, тъй като българите са си тръгнали".

Георги Георгиев от Хасково, също дошъл специално за протеста, член на Възраждане, но присъствал на протеста като гражданин, добави: "Искам оставка на министър Петя Аврамова за водната криза, на Борисов, затова, че трови народа от години. Какво още трябва да търпим, заплатите в провинцията са ниски, а хората с висше образование и дори лекарите вземат заплати, срамни за ЕС".

Нов държавен холдинг събира всички ВиК

Нов държавен холдинг събира всички ВиК

Ще се управлява от 8 директори

Протестът днес, по думите му, имал две задачи - "първо събуждане на българския народ и съд за управляващите, които са крали от ресурсите на народа".

По-късно протестиращите започнаха да целят сградата на министерството с празни бутилки и се опитаха да щурмуват сградата, вследствие на което полицията пръсна сълзотворен газ. Няколко човека са откарани за очен преглед в ИСУЛ.

От МВР потвърдиха, че са използвали помощно средство - лютив спрей срещу протестиращите, които са се опитали да пробият полицейския кордон и да влязат в сградата. При щурма е счупена входната врата на министерството.

Двама служители на реда са пострадали от хвърлен предмет и удар с дръжката на знаме. Оказана им е медицинска помощ.

Полицейското присъствие в района остава засилено с цел опазване на обществения ред. Установява се самоличността на провокиралите напрежението пред сградата.

Двама са полицаите, пострадали при мелето пред МРРБ

Двама са полицаите, пострадали при мелето пред МРРБ

Единият е с охлузни рани, а другият е в болницата на МВР

Припомняме, бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 г.

На 13 януари 2020 г., бе разпитан заместник-министър Красимир Живков, който отговаря за водните ресурси. Разпитът му продължи над два часа и половина.

На 15 януари бе разпитана и зам.-министър Атанаска Николова.

Окончателно Нено Димов остава в ареста

Окончателно Нено Димов остава в ареста

Може да извърши ново престъпление и да окаже въздействие на свидетели

Министър Нено Димов бе задържан, а на 10 януари, той подаде и оставка, която беше приета от премиера Бойко Борисов.

Обвинението срещу Нено Димов бе свързано с кризата с водата в Перник, но разследващите работят и по афера с внос на боклук от Италия.

Специализираният наказателен съд реши Нено Димов да остане за постоянно в ареста.

По време на заседанието бившият министър се защити, че съвестно е изпълнявал задълженията си.

На 16 януари стана ясно, че нов холдинг ще събере всички ВиК.

Съвестно изпълнявах правомощията си, защити се Нено Димов пред съда

Съвестно изпълнявах правомощията си, защити се Нено Димов пред съда

Държавното обвинение поиска постоянен арест за Димов