Министерски съвет ще приеме проект за учредяване на еднолично акционерно холдингово дружество с държавно участие с капитал ВиК холдинг.

С тази новина премиерът Бойко Борисов започна заседанието на Министерски съвет.

Борисов поиска мораториум на вноса на боклук

Борисов поиска мораториум на вноса на боклук

Премиерът даде задачата на трима министри

Думата взе министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която обясни, че се учредява "Български ВиК холдинг" ЕАД София, който ще е изцяло държавна собственост с капитал 1 млрд. лева. Средства ще бъдат отпуснати от бюджета за 2020 г. чрез увеличение на бюджета на МРРБ.

ВиК холдингът ще придобие всички ВиК дружества, както и тези, свързани с изграждане и ремонт на инфраструктурата.

Борисов не търси вина назад за Перник, а строи нов водопровод

Борисов не търси вина назад за Перник, а строи нов водопровод

Предлага да се обсъди идеята ВиК дружествата да се обединят в едно държавно дружество

Новото държавно дружество ще има задача по координация на отделно управление на целия ВиК отрасъл.

Предвижда се в срок от 6 месеца от учредяването акциите и дяловете, които държавата притежава във всички ВиК, да бъдат внесени капитално чрез вноски. Така ще се увеличи капиталът на компанията.

Правата на държавния ВиК холдинг, който ще е принципал на всички ВиК дружества, ще се управляват от министъра на МРРБ, като ще има двустепенна система на управление.

Надзорен съвет от 5 души, който ще се избира от регионалния министър, и Управителен съвет от 3 души, който ще се избира от Надзорния.

Манолова захапа Борисов за идеята за държавен монопол над водите

Манолова захапа Борисов за идеята за държавен монопол над водите

Задава десет въпроса

Холдинговото дружество ще има задача да контролира, да провежда консултации, участие и финансиране, свързани с дейностите по оперативните програми с цел дългосрочно осигуряване за устойчив модел на сектор ВиК и гарантиране на качествени услуги.

Министерство на икономиката подкрепя идеята, каза министър Емил Караниколов и добави, че се предвиждат и други допълнителни мерки за укрепване на ВиК сектора.

Идеята подкрепя и новият екоминистър Емил Димитров - Ревизоро. По думите му мярката е навременна мярка и жалко да се загубят европейските пари за целта.

Паскалев: Всички общини в България трябва да получават вода на усреднена цена
Обновена

Паскалев: Всички общини в България трябва да получават вода на усреднена цена

Абсурдно е - ВиК дружествата инкасират приходите си от продадена вода

В допълнение премиерът Бойко Борисов наблегна: "Имаше маса градове, които умишлено не искат да се включат в проектите. Перник много отдавна трябваше да си е свършил водният цикъл".

Димитров добави, че са "заделени средства, но не се усвояват". По думите му, срокът за това е до 5.10.2023 г. и става въпрос за 104 млн. лв.

"Ако бяха усвоени, нямаше да се налага да заделяме допълнителни средства", каза екоминистърът и изтъкна, че по подобен начин е в цялата страна. 

Румен Христов: Държавата не е добър стопанин, по-добре концесионери

Румен Христов: Държавата не е добър стопанин, по-добре концесионери

Не мога да кажа, че сме били превзети, заяви лидерът на СДС по адрес на ГЕРБ