Премиерът Бойко Борисов поиска да се направи проверка и да се спрат всички ВЕЦ-ове, които ползват питейна вода, и да бъде наложен временен мораториум върху вноса на боклук в страната.

Задачите той даде на правителственото заседание днес на трима министри - регионалният Петя Аврамова, енергийният Теменужка Петкова и на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро.

"До другата сряда още две задачи давам. Първата - внос и износ на боклук, има брюкселски директиви, да се види какъв мораториум можем да сложим временно за да сме сигурни, че това, което е писано в документите, влиза у нас", каза той.

Мораториум върху вноса на боклук искат "Атака" и "Възраждане"

Мораториум върху вноса на боклук искат "Атака" и "Възраждане"

"Атака" внася предложението си на 15 ануари, а "Възраждане" са го отправили към премиера

И второ - "Всички ВЕЦ-ове, които ползват питейна вода, на първо място питейната вода, на второ - производството на ток. Много е важно за енергетиката, водната енергия е най-изгодна, но не може да е за сметка на питейната вода", обясни Борисов.

Накрая посочи: "Тримата министри да го подготвите за следващата сряда".

Еколози и РИОСВ в спор има ли опасен боклук от Германия край Ямбол

Еколози и РИОСВ в спор има ли опасен боклук от Германия край Ямбол

Екоинспекцията не е открила нередности при проверката

Припомняме, темата за вносния боклук е особено актуална през последните седмици и дори коства поста на екоминистъра Нено Димов.

Преди дни мораториум върху вноса на боклук поискаха от "Атака" и "Възраждане". 

За отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците. Те отрекоха при тях да е постъпвала официална информация за задържаните незаконни тонове боклук.

Ден по-късно започна разследване кой е организирал изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или погребана в депа у нас.

По-късно стана ясно, че спрените в Италия отпадъци били крайни продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.