Към настоящия момент не е ясен крайният получател на съответните отпадъци.

Това заяви силовият министър Младен Маринов по повод вчерашния случай, при който полицията в Италия хвана 815 тона боклуци за България, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Тази вечер в Министерството на околната среда и водите се проведе извънреден брифинг с участието на Маринов и екоминистъра Нено Димов за задържания опасен боклук. 

Все още разследването по случая продължава и не може да се каже към кого са насочени отпадъци, подчерта Маринов.

Оставаме в готовност при поискване на съдействие от Италия и ако такова бъде поискано, то ще бъде оказано, каза той.

В Италия хванаха 815 т боклуци за България

В Италия хванаха 815 т боклуци за България

Карабинерите в Милано са открили 582 бали отпадъци

До този момент към МОСВ не е получаване искане на нотификация и не е търсено съдействие от компетентните органи в България, отчете Димов.

Той припомни, че от лятото са проведени срещи с МВР и Агенция "Митници"с цел засилване на контрола при вноса на отпадъци.

Припомняме, полицията в Италия залови 815 тона боклуци за България. Незаконният товар, предназначен за нашата страна, беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

В МОСВ нямали информация за внос на отпадъци, задържани в Италия

В МОСВ нямали информация за внос на отпадъци, задържани в Италия

Не са уведомени от Италия за задържането на незаконен превоз, предназначен за България

Влаковият конвой бил засечен на гара до Милано. В балите с отпадъци имало материали от пластмаса, гума, тъкани, тетрапак и смесени боклуци.

Започна разследване кой е организирал изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или погребана в депа у нас.