Еколози алармират за голямо количество опасни отпадъци, депонирани на регионалното сметище край Ямбол, съобщава БНР.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора са проверили подадения сигнал, според който в района на депото са складирани близо 5000 тона опасни отпадъци, внос от Германия.

Заключението от проверката на РИОСВ е, че отпадъкът не е опасен и е предназначен за сортиране.

Ваня Атанасова от фирмата, която извършва дейността, обясни, че става въпрос за отпадъци от зеления списък, които вече са предадени за рециклиране.

Иво Христов пред ЕП: Българите не искат страната ни да се превърне в бунище

Иво Христов пред ЕП: Българите не искат страната ни да се превърне в бунище

Той настоява ЕК да въведе контрол върху търговията на отпадъци в ЕС

От екологичното сдружение "Ден" обаче са категорични, че не приемат резултатите от проверката на РИОСВ-Стара Загора. Според тях екоинспекцията била най-корумпираният компетентен орган.

От девет години боклукчийската мафия ни трови живота, негодуват те и уверяват, че ако е наеобходимо, ще сезират и специализираната прокуратура.

Припомняме, темата за вносния боклук е особено актуална през последните седмици и дори коства поста на екоминистъра Нено Димов.

За отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

Мораториум върху вноса на боклук искат "Атака" и "Възраждане"

Мораториум върху вноса на боклук искат "Атака" и "Възраждане"

"Атака" внася предложението си на 15 ануари, а "Възраждане" са го отправили към премиера

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците. Те отрекоха при тях да е постъпвала официална информация за задържаните незаконни тонове боклук.

Ден по-късно започна разследване кой е организирал изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или погребана в депа у нас.

По-късно стана ясно, че спрените в Италия отпадъци били крайни продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.