Българските граждани, не искат страната ни да се превърне в бунище. Затова се обръщам с призив към представителите на Европейската комисия за бърза намеса в случая и предложения за контрол върху търговията на отпадъци в Европейския съюз. Това заяви в свое изказване по време на първото за тази година пленарно заседание на ЕП в Страсбург Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Той посочи, че преди месец над 800 тона отпадъци, предназначени за изгаряне в български топлоцентрали, са били задържани от италианските власти, а при последвалите разследвания в италианските медии този трафик е бил свързан с местната мафия.

По думи на българския евродепутат международната престъпност се възползва от свободното движение в рамките на ЕС. Според него пътят на търговията с боклук в Европа може да бъде и канал за търговия на наркотици и други незаконни трафици.

Откритият в Плевен италиански боклук няма да се гори в ТЕЦ-а

Откритият в Плевен италиански боклук няма да се гори в ТЕЦ-а

Кметът недоумява как РИОСВ е заключила, че няма проблем с отпадъците

Здравето и околната среда на българите стават жертва на отсъствието на европейски механизми за контрол, посочи още Христов.

В края на декември 2019 г. евродепутатът отправи и писмени въпроси към Европейската комисия - кога и какви стъпки ще бъдат предприети във връзка с качеството на въздуха в България, ще бъде ли страната ни обект на финансова санкция, ако бъде установено системно неспазване на изискванията относно качеството на атмосферния въздух, както и какво смята Комисията относно практиката да се внасят отпадъчни суровини от една държава членка в друга и има ли ЕК система за контрол и мониторинг на този процес.

Припомняме, за отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

Откриха 9000 тона отпадъци, внесени от Италия в депото в Плевен

Откриха 9000 тона отпадъци, внесени от Италия в депото в Плевен

Отпадъците са внасяни в продължение на 1 година

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците. Те отрекоха при тях да е постъпвала официална информация за задържаните незаконни тонове боклук.

Ден по-късно започна разследване кой е организирал изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или погребана в депа у нас.

По-късно стана ясно, че спрените в Италия отпадъци били крайни продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.

В МОСВ нямали информация за внос на отпадъци, задържани в Италия

В МОСВ нямали информация за внос на отпадъци, задържани в Италия

Не са уведомени от Италия за задържането на незаконен превоз, предназначен за България