Спрените в Италия отпадъци, предназначени за изгаряне в България, били крайни продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.

Това стана ясно от думите на специалиста по екология и опазване на околната среда Рашид Рашид пред БНТ. Той коментира изискванията, на които трябва да отговарят пристигащите в България отпадъци, и редът, по който да се третират, както и защо страната ни трябва да приема такива.

Припомняме, незаконен товар от 815 тона боклуци, които са пътували за България, спряха полицаите в Италия. Открити са били 582 бали отпадъци, натоварени в 17 вагона, а търговската им стойност на пазара е около 130 000 евро. Във вагоните били натъпкани предимно отпадъци от вече третирани пластмасови изделия. 

В МОСВ нямали информация за внос на отпадъци, задържани в Италия

В МОСВ нямали информация за внос на отпадъци, задържани в Италия

Не са уведомени от Италия за задържането на незаконен превоз, предназначен за България

От МВР вчера съобщиха, че разследват случая.

Рашид заяви, че не е сигурен дали този отпадък има връзка с протестите.

Междувременно стана ясно, че в столичните квартали "Красна поляна" и "Западен парк" жителите организират протест срещу мръсния въздух.

"Понеже казаха, че отпадъците са смесени. Те трябва да отговарят на определени изисквания, за да могат да се изгарят не от гледна точка на намаляване на замърсяването, но и от технологична гледна точка - калорийност и т.н.", заяви Рашид. 

Все още не е ясен крайният получател на отпадъците

Все още не е ясен крайният получател на отпадъците

Това съобщи вътрешният министър Младен Маринов

По думите му, ако тези отпадъци са били предназначени за депониране, те не са подходящи за изгаряне. Но, ако могат да се изгарят, изискванията са свързани единствено с калорийно съдържание. Трябва да се проверят какви са тези отпадъци.

Според него най-вероятно е изгодно за тази инсталация, която ще ги изгаря, защото самата инсталация получава пари за дейността. От друга страна те не плащат за емисии.

Ако сметта се изгаря в ТЕЦ-овете, за въглищата, които се използват там, се плащат допълнителни пари за квоти, които са емисии парникови газове. За отпадъците те получават пари от една страна, от друга страна за частта, която е биологична компонента, не плащат. И това мисля, че ще става практика все повече, понеже цените за квоти се увеличават.