Очевидно е, че държавата не е добър стопанин и може би стъпка по стъпка трябва да вървим към (разпределяне на водата от) концесионери. Не трябва да се допуска водоизточници за питейна вода да се ползват за индустриални цели.

Това заяви пред телевизия Bulgaria ON AIR лидерът на СДС Румен Христов по повод водната криза в Перник, която бе една от причините за оставката на екоминистър Нено Димов.

Христов припомни водната криза на София, която бе през 1993-1994 г. Тогава язовир "Искър" беше почти изпразнен. Въпросът не се реши само с допълнителното пълнене на язовира, защото после се появи частен концесионер, обясни той. 

Екобомби очаква новият министър

Екобомби очаква новият министър

Емил Димитров организирал проверки на депата за отпадъци

"Проблемът с водната криза не е проблем пред България, който започва от вчера. Големите промишлени обекти в България, разбира се, не трябва да спират, но трябва да се потърсят алтернативни източници. Това е проблем, който ще ескалира в годините", прогнозира Христов.

Относно рокадата в екоминистерството и избирането на Емил Димитров - Ревизоро за наследник на арестувания Нено Димов лидерът на СДС заяви, че да си министър е много рисковано начинание и че арестът на действащ министър (Нено Димов) е прецедент.

"Понякога министърът не може само да подпише документите, които са се натрупали за един ден, камо ли да ги изчете. За да няма тези неприятни ситуации, трябва да имаме качествена администрация. Всички по веригата носят някаква вина. Министърът разчита на тези под него, но подписът на министъра прави документа - документ", заяви Христов.

Новият екоминистър има няколко задачи: да се справи с водната криза, безконтролното извозване на отпадъци и мръсния въздух.

Румен Христов смята, че правителството ще изкара своя мандат и няма да има предсрочни парламентарни избори. Той смята, че премиерът Бойко Борисов лесно се разделя с тези, които са в основите на кризите в държавата.

Относно сътрудничеството ГЕРБ-СДС, което успя да осигури място на Александър Йорданов в европарламента, Румен Христов заяви, че нямат сключено споразумение за провеждане на парламентарни избори заедно с ГЕРБ.

"Възможна е тази формула, тя показа, че е успешна. Въпрос е на напасване на програми. Винаги по-големият доминира, но не мога да кажа, че сме били превзети", допълни сегашният лидер на СДС.