"Имаме потенциал да възродим СДС и се надяваме той да бъде реализиран на предстоящите местни избори." На повечето места най-вероятно ще бъдем с ГЕРБ на местните избори, защото това го искат и нашите структури, и структурите на ГЕРБ. Това заяви лидерът на СДС Румен Христов на пресконференция в централата на партията.

По думите му ГЕРБ и СДС са водили бегли разговори по темата, но очевидно е, че когато един съюз работи добре, той би могъл да се развива.

Христов изтъкна, че евроизборите били много трудни. Той не е чул дебат за Европейския съюз. Обсъждали се само вътрешнополитически теми, в които дебатите били тежки и стартирали с превес на БСП, стана ясно от думите на Христов. Той видял една много организирана партия и включването на премиера Борисов допринесало за промяна на тренда.

С такъв анализ излизат от СДС, след като на изминалите европейски избори влязоха в коалиция с ГЕРБ. Така от СДС в Европейския парламент влиза един евродепутат - Александър Йорданов.

Лидерът на СДС Румен Христов открои няколко посоки, в които ще работи евродепутатът на СДС в Европейския парламент. Сините ще работят в групата на ЕНП за повече интеграция, за обединена Европа, за членството на България в Еврозоната и Шенген и европейски граждани с европейски доходи. По думите на Христова това би могло да стане със запазване на средствата от кохезионна политика в България и тяхното разумно харчене. 

За СДС резултатът от евроизборите е успех, защото са успели "да спрат похода към властта на БСП". Румен Христов изрази задоволството си, че отново десницата запазва своето преобладващо място в Европейския парламент. Той се похвали, че България ще даде повече десни депутати в ЕНП, отколкото дава Холандия например.

Александър Йорданов поздрави Радан Кънев за избирането му за евродепутат от "Демократична България". По думите на Йорданов, евродепутатът на ДБ иска или не, ще трябва да работи със СДС и другите десни политически партии от България. Той увери, че България ще има добра група в ЕНП и всеки ще намери мястото, в което да представя България по най-добрия начин.

От своя страна главният секретар на СДС Илия Лазаров посочи, че от партията са много доволни от постигнатия резултат. Резултатът от евроизборите заздравил организационно партията и кампанията била много успешна за сините.

Припомняме, че на 20 март ГЕРБ и СДС обявиха, че обединяват сили за евроизборите. 

Александър Йорданов и Илия Лазаров от СДС са в евролистата на ГЕРБ

Александър Йорданов и Илия Лазаров от СДС са в евролистата на ГЕРБ

Борисов заяви, не се бърка в работата на СДС за номинациите на евродепутати