Във връзка с изявлението на министър-председателя, след заседанието на Министерския съвет за създаването на едно държавно ВиК- дружество, Гражданската платформа "Изправи се.БГ" смята, че това ще доведе до въвеждането на нов държавен монопол, без да е ясно как ще бъдат защитени правата и интересите на българските граждани при ползването на ВиК-услугите.

Това пишат в позицията си до медиите от гражданската платформа "Изправи се.БГ". В тази връзка те задават 10 въпроса към премиера Бойко Борисов:

1.Всичките 45 броя ВиК-дружества ли ще бъдат обединени в едно държавно дружество и как след като само 15 от тях са със 100 % държавна собственост? Как държавата ще действа при останалите 30 дружества, чиято собственост не е държавна? Какви ще бъдат последствията специално за Столична община и гражданите на София, ако договорът за концесия, който изтича през 2025 г., бъде предсрочно прекратен?

2.Кога възнамерява да създаде новото ВиК-дружество, след като Народното събрание е задължило министъра на регионалното развитие и благоустройство да представи проект за нов закон за регулиране на ВиК-услугите за обществено обсъждане до 15 май 2020 г.?

3. Предвидено ли е в управленската програма на правителството и в коалиционното споразумение на управляващите подобна мярка на въвеждане на държавен монопол на ВиК-сектора?

4. Колко ще струва на данъкоплатците реализацията на обявеното намерение за създаване на общо държавно ВиК-дружество?

5. Комисията за енергийно и водно регулиране ще бъде реформирана или закрита, щом в страната ще има само едно държавно ВиК-дружество? Ще отпадне ли водното регулиране от дейността на КЕВР и ако да, кой ще го осъществява?

6. Кой ще е органът, който ще следи за злоупотребата с монополизма и защитата на потребителите при ползването на ВиК-услугите?

7. Въвеждането на държавен монопол във ВиК-сектора ще подобри ли качеството на водоснабдяването и на питейната вода за гражданите, как ще се отрази на цените на услугата и на загубите, които в момента са над 60 %?

8. Ще бъде ли въведена единна цена на ВиК-услугите за цялата страна, щом ще има едно ВиК-дружество и кой ще я определя? Исторически, за последно при аналогична ситуация с едно ВиК-дружество, това е правено от Политбюро на ЦК на БКП. Тоест, и сега ли това ще се прави от държавен орган и кой? Как и кой ще определя социалната поносимост на цената на ВиК-услугите?

9. Защо Министерският съвет е приел Наредби за регулиране на цените и на показателите за качество на ВиК-услугите за периода 2017-2021 г., съгласно които не се отчита от КЕВР (при определянето на цените) изпълнението на показателите от бизнес-плановете за първата и втората година от ВиК- дружествата?

10. Защо има областни градове - Търговище, Кюстендил, Хасково и Пазарджик - на които все още не са одобрени бизнес-планове от КЕВР за периода 2017-2021 г., при положение, че повече от половината от времето от регулаторния период е изтекъл? Защо министър-председателят не е поискал от областните управители да изпълнят задълженията си по закон?

Борисов не търси вина назад за Перник, а строи нов водопровод

Борисов не търси вина назад за Перник, а строи нов водопровод

Предлага да се обсъди идеята ВиК дружествата да се обединят в едно държавно дружество

От гражданската платформа "Изправи се. БГ" припомнят, че държавата в лицето на Министерски съвет и Народното събрание, доминирани в последните десет години от ГЕРБ, има приети повече от 8 стратегии, планове и решения за ВиК-сектора, като и ги изброяват. Те питат защо на базата на тези актове на висши държавни органи не е осъществен контрол в продължение на повече от 10 години от премиера, председателя на НС, КЕВР и други институции, за да се предотврати водният режим в страната? И има ли кой да ги накаже?

От платформата прилагат и справка за собствеността на ВиК-дружествата в страната.

Към края на 2019 г. в България има 45 ВиК-дружества, като формата на собственост е:

- 15 са ВиК-дружества са със 100 % държавна собственост;

- 11 са ВиК-дружества са със 100 % общинска собственост;

- 4 са ВиК-дружества са със 100 % частна собственост;

- 14 са ВиК-дружества са с 51 % държавна собственост и 49 % общинска

собственост;

- 1 е ВиК-дружеството (в София) със 77 % частна собственост и 23 % общинска собственост. Столична община има сключен концесионен договор с френската фирма "Веолиа", като срокът на договора е до 2025 г.

КЕВР няма отношение към цената на водата, но съчувства на перничани

КЕВР няма отношение към цената на водата, но съчувства на перничани

Това поясниха от Комисията за енергийно и водно регулиране

От платформата припомнят и процента загуби, които се отчитат във ВиК-сектора в България. Преди няколко дни КЕВР публикува своя анализ за 2018 г. с почти двумесечно закъснение, посочват още от "Изправи се.БГ".

Средният процент загуби за страната е 61%.

 • Софийска вода - 43.89%
 • Смолян - 45.18%
 • Варна - 64.69%
 • Пловдив - 60.37%
 • Силистра - 59.88%
 • Кърджали - 48.83%
 • Русе - 42.62%
 • Перник - 74.72%
 • Монтана - 78.97%
 • Шумен - 81.59%
 • Сливен - 83.28%
 • Бургас - 55.01%
 • Враца - 64.39%
 • Добрич - 85.47%
 • Видин - 47.87%
 • Велико Търново - 59.22%
 • Габрово - 59.17%
 • Плевен - 61.75%,
 • Благоевград - 62.45%
Нарушения констатира КЕВР във ВиК-Перник

Нарушения констатира КЕВР във ВиК-Перник

Дружеството неправомерно е изпомпвало по-голям обем от язовир "Студена" за периода януари-октомври