По време на последното заседание на кабинета премиерът Бойко Борисов засегна и темата за водната криза в Перник. Той не иска да търси вината за кризата в Перник на правителствата назад. Пропуснато било времето.

Тръбите са толкова изгнили, каза премиерът. Това не може така да бъде, възмутен е той от ситуацията във ВиК сектора. Същите проблеми ги имало и в други градове, но и на всеки може да се търси вина, смята той.

Пълен хаос и течове отвсякъде в Перник

Пълен хаос и течове отвсякъде в Перник

Кризисният щаб се събира отново, Караниколов обяви радикални действия

Премиерът Бойко Борисов предлага да се обсъди идеята ВиК дружествата да се обединят в едно държавно дружество, за да може по-добре да се контролира инфраструктурата и да се правят ремонти и рехабилитация на водопроводната мрежа.

Най-ефективно било да се изтегли нов водопровод за Перник. Така нямало да може да се краде. Ще ни струва пари, но ще помогнем на града, увери Борисов.

Премиерът иска възмездие за виновните и се надява прокуратурата да се заеме с тях. Малко по-късно стана ясно, че новият главен прокурор Иван Гешев е разпоредил разследването на водната криза в Перник да бъде под специален надзор на Отдел "Специализиран" във ВКП.

Министрите Караниколов, Нанков, главният секретар на МВР, както и държавният санитарен инспектор Кунчев са командировани от Борисов да стоят в Перник, докато не се разреши кризата.

МВР със спецакция за кражба на вода в "Стомана" Перник
Обновена

МВР със спецакция за кражба на вода в "Стомана" Перник

Маринов ръководи спецоперацията, Караниколов проверява

Припомняме, на Бъдни вечер в Перник започна операция на територията на "Стомана" - Перник, за да се открие къде се губят около 90 литра вода в секунда. Тази сутрин министърът на икономиката Караниколов пресметна, че това се равнява на сума около 18 000 лв. на ден и призна, че плащат гражданите на Перник.

Подозренията бяха, че предприятието източва незаконно вода. От "Стомана" отрекоха категорично това на следващия ден, когато и лично премиерът Бойко Борисов отиде на инспекция. Тогава той обяви и че ще разпореди Икономическа полиция да провери всичко.

Бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември.

Удължават с месец бедственото положение в Перник

Удължават с месец бедственото положение в Перник

Това обяви кметът на града Станислав Владимиров

За кризата с водата в Перник се разбра само няколко дни след местните избори, които бяха спечелени от БСП и Станислав Владимиров. Той обаче е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината. Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

Според заключението от проверката на районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова и производството бе прехвърлено към Специализираната прокурата.