Главният прокурор Иван Гешев взе на специален надзор досъдебните производства за водната криза в Перник, съобщават от прокуратурата.

Надзорът ще се извършва лично от прокурор от Отдел "Специализиран" във ВКП.

Образувани са досъдебни производства в Специализираната прокуратура и в Окръжна прокуратура - Перник.

Разследването, наблюдавано от прокурор от СП, се води срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация, за това, че в периода 2017 - ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи, съответно за водопреносната и водоснабдителната мрежа в града, и за стопанисването на водния ресурс в яз. Студена. От това са настъпили значителни вредни последици.

Кметът на Перник иска удължаване на бедственото положение

Кметът на Перник иска удължаване на бедственото положение

Имало голям риск от примесване на Вик мрежата с негодна вода

В хода на делото следва да се изясни кога е бил достигнат критичния минимум на водата на язовир "Студена"; имало ли е и какви водни загуби в периода 2017 - 2019 г., дължащи се на амортизирани експлоатационни съоръжения; извършвани ли са метеорологични, хидрологични и воднобалансови оценки на язовира и ако да - кога.

Ще се проверят разрешителните за водовземането и ползването на водите от язовир "Студена", дали са пренасочвани водни ресурси към други населени места и промишлени потребители, както и дали е имало незаконосъобразно разходване.

Предмет на разследване са действия или бездействия на длъжностни лица във "ВиК-Перник" ООД, Община Перник, Областна администрация и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград.

В ОП - Перник се води досъдебно производство за действия или бездействия на длъжностни лица от "ВиК - Перник" ООД.

Пълен хаос и течове отвсякъде в Перник

Пълен хаос и течове отвсякъде в Перник

Кризисният щаб се събира отново, Караниколов обяви радикални действия

Разследването се води от екип от прокурори от ОП - Перник и служители на ОДМВР - Перник. Извършват се интензивни процесуално - следствени действия на място, разпитват се свидетели.

В хода на разследването следва да се изяснят и евентуални данни за нарушаване на целостта на хидротехническо съоръжение от Паракарийския деривационен (воден) канал в местността "Кокалов егрек), където е отклонявана вода за с. Ярлово, Община Самоков.

Празничен воден режим за Перник

Празничен воден режим за Перник

Кметът Владимиров за "Стомана": Не може да се твърди, че е кражба

Припомняме, по-рано днес министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че в града цари пълен хаос и навсякъде има течове. По негови думи в момента се правели безумни неща, за да се разреши проблемът.

Бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември.

За кризата с водата в Перник се разбра само няколко дни след местните избори, които бяха спечелени от БСП и Станислав Владимиров. Той обаче е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината. Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

Според заключението от проверката на районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова и производството бе прехвърлено към Специализираната прокурата.

Информираха Борисов по кризата в Перник

Информираха Борисов по кризата в Перник

Представители на кризисния щаб обясняват предприетите мерки