Ще предложа бедственото положение да бъде продължено. Това обяви пред БНР кметът на Перник Станислав Владимиров преди заседанието на кризисния щаб в града.

По негови думи има още много работа и няма как то да бъде отменено - предстои ремонт на двете пречиствателни станции, както и изпомпване на вода чрез сондажи от карстовите извори и пещерите около язовир "Студена".

Кметът посочи, че ще предложи да започне подмяна на ВиК мрежата от държавната фирма "Монтажи", за да може да се избегне евентуална катастрофа. Според него има изключително голям риск от примесване на водопроводната мрежа с води, които не отговарят на нужното качество.

Пълен хаос и течове отвсякъде в Перник

Пълен хаос и течове отвсякъде в Перник

Кризисният щаб се събира отново, Караниколов обяви радикални действия

По думи на Владимиров в последните дни има приток на вода в язовира по естествени, природни причини.

Той отново подчерта, че основната вина за водната криза е на ВиК дружеството в града, защото именно то прави ежедневни наблюдения на нивото на язовир "Студена", управлява водните ресурси и подава тази информация на кмета и на областния управител.

По тази причина Владимиров изрази надежда, че прокуратурата ще си свърши работата по случая.

Той обясни, че помпената пречиствателна станция не може да смогне да пречисти водата, тъй като тя се замътява заради ниското ниво на водата в язовира и притока в него от последните дни. Според него тъкмо заради това е имало проблеми с водоподаването в голяма част от Перник.

Перник обяви бедствено положение
Обновена

Перник обяви бедствено положение

А Караниколов координира действията за довеждане на вода в язовир "Студена"

От своя страна проф. Алексей Бендерев - хидролог, специалист по подземни води, изрази мнение, че в момента се прави най-доброто за кризата в Перник - най-напред да се спрат течовете, а след това да се увеличи притокът на водата.

Припомняме, по-рано днес министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че в града цари пълен хаос и навсякъде има течове. По негови думи в момента се правели безумни неща, за да се разреши проблемът.

Бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември.

За кризата с водата в Перник се разбра само няколко дни след местните избори, които бяха спечелени от БСП и Станислав Владимиров. Той обаче е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината. Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

Според заключението от проверката на районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова и производството бе прехвърлено към Специализираната прокурата.

"Стомана" Перник отрича кражба на вода: Това са неверни твърдения

"Стомана" Перник отрича кражба на вода: Това са неверни твърдения

Става въпрос за авария, "те си вършат работата и търсят течове"