Специализираната прокуратура ще се заеме с причините, довели до водната криза в Перник. Материалите от предварителните проверки са внесени и предстои прокурор да се запознае с тях и да прецени основания за производство срещу евентуални виновни длъжностни лица.

От спецпрокуратурата уточняват, че проверките си Районна прокуратура-Перник и Окръжна прокуратура-Перник са започнати след като двете прокуратури са се самосезирали, на основание на високия обществен и медиен интерес към кризата с водостнабдяването на града.

Предварителната проверка на Районната и Окръжната прокуратурата е установила данни за евентуална безстопанственост от страна на служители - на министрите Петя Аврамова и Нено Димов, съответно МРРБ и МОСВ.

Извършените деяния от кметове, областни управители, членове на Министерския съвет и зам.-министри са от компетентност на Специализираната прокуратура, поради това и материалите са изпратени там.

Установено е бездействие на всички тези държавни институции по проблема с язовир "Студена", тъй като от ежедневните справки, получавани в областната управа, общината и в двете министерства, се вижда, че притокът на язовира е значително по-малък от разхода на вода и нивото пада. Въпреки това не са взети навреме мерки, за да се избегне кризата.

Двете прокуратури са поискали от МРРБ и МОСВ отговори на въпроси. Районна прокуратура- Перник с две преписки е назначила проверки във "ВиК-Перник" ООД, Кметство-Перник, Областен управител и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград.

Нарушения констатира КЕВР във ВиК-Перник

Нарушения констатира КЕВР във ВиК-Перник

Дружеството неправомерно е изпомпвало по-голям обем от язовир "Студена" за периода януари-октомври

Министър Петя Аврамова бе лаконична в коментара си пред журналисти в Народното събрание. Тя заяви, че ВиК дружествата нямат принципа да уведомяват държавните институции за водния режим.

Ако има грешка в управлението на процеса от ВиК дружеството, чиито принципал е МРРБ и ако има проблем и грешка, аз бих го отчела като забавяне на процеса за въвеждане на воден режим и стопиране на водата към промишлеността, обясни Аврамова по отношение на своята персонална отговорност.

Тя заяви, че не може да коментира дали забавянето на въвеждането на режим на водата в Перник има връзка с местните избори. Аврамова обясни, че ВиК дружеството е трябвало да уведоми териториалните органи на изпълнителната власт - кмета и областния управител за нуждата от въвеждане на воден режим. ВиК дружеството няма задължение да уведомява принципала МРРБ или да уведомява МОСВ, и която и да е друга държавна структура. "Съвместно с кмета, с областния управител е трябвало да бъде въведен воден режим. Това е мой личен поглед", обясни Петя Аврамова.

По-ниска цена на водата за Перник иска омбудсманът Ковачева

По-ниска цена на водата за Перник иска омбудсманът Ковачева

КЕВР да намали таксите по време на водната криза

МРРБ като принципал на ВиК дружествата има ангажимент за изграждане и поддръжка на ВиК структурата, която е държавна и общинска собственост. ВиК дружествата управляват собствеността с договор, който имат с ВиК асоциациите."Ако имаме ангажимент, то е по поддръжка, ремонт, рехабилитация и изграждане на инфраструктурата", допълни регионалният министър.

Тя призова медиите за търпение контролните органи да си свършат работата. По думите й това, с което тя е запозната е медийна публикация по темата и не разполага с документа, който е постановила Районната прокуратура - Перник. Цялата документация е изпратена в Специализираната прокуратура, но ние нямаме никакъв документ и достъп до документите. "Аз няма как да коментирам нещо, което не ни е предоставено и не съм виждала", каза регионалният министър.

Прокурист влиза утре във ВиК-Перник

Прокурист влиза утре във ВиК-Перник

Засега Илиян Илиев е вписан във ВиК - Шумен

Припомняме, няколко дни след втория тур на местните избори беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка областНовоизбраният кмет Станислав Владимиров каза, че червени лампи за воден режим в града са светели още от началото на годината, а основната причина според него е некомпетентното управление на ВиК - Перник.

Затягат режима на водата в Перник

Затягат режима на водата в Перник

В МРРБ все още търсят алтернативни начини за водоснабдяване

Само преди няколко дни, след поредното работно съвещание в МРРБ, първоначално въведения на 18 ноември воден режим бе ожесточен, като в момента вода се подава на Перник от 16 до 22 часа, а в някои населени места от общината и през ден, а не всеки ден. Вчера пред депутатите от ресорната комисия министър Аврамова каза, че все още се търсят алтернативни източници на вода, като включително спалеолози са предложили вариант с вода от пещери.

Кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Кризата струва отстраняването на шефа на ВиК дружеството и на областния управител Ирена Соколова.