Омбудсманът Диана Ковачева препоръча на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова да вземе мерки за справяне с водния режим в Перник, съобщиха от Администрацията на обществения защитник.

Ковачева предлага КЕВР да утвърди по-ниски цени за водоснабдяване заради лошото качество на питейната вода по време на водния режим в Пернишко.

"Използвам случая да Ви припомня, че още на 17 октомври 2019 г. Ви изпратих препоръка за предприемане на мерки за решаване на проблема с липсата на механизъм за констатиране на лошото качество на водата и определяне на по-ниска цена за гражданите в тези случаи", пише Ковачева. 

Предлагат спасение на перничани с вода от пещери

Предлагат спасение на перничани с вода от пещери

Това заяви регионалният министър Петя Аврамова

Тя предлага промени в Наредба № 4 от 14 септември 2004 г. за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи, в която да бъде предвидена възможност за бърза реакция от страна на РЗИ при сигнал за лошо качество на водата за питейно-битови нужди. 

Жандармерия пази ВиК-Перник заради режима на водата

Жандармерия пази ВиК-Перник заради режима на водата

Младен Маринов: Съдействаме за изпълнение на функциите

В писмото си доц. Ковачева подчертава, че всекидневно постъпват десетки сигнали и жалби на граждани, които се оплакват както от липсата на вода, така и от недостатъчния брой водоноски и качеството на водата в тях.

Ковачева иска да бъдат обявени конкретни варианти, които в краткосрочен и дългосрочен план да доведат до решаване на проблема с водоснабдяването в региона.

Омбудсманът настоява да се набележат конкретните срокове за всяко едно от техническите решения за алтернативно водоснабдяване, да се осъществява ефективен контрол по изпълнението им, включително по спазването на определения воден режим, както и да се гарантират правата на гражданите за достъп до информация и участие при вземане на решения

Кметът на Перник иска по-лек воден режим поне за празниците
Обновена

Кметът на Перник иска по-лек воден режим поне за празниците

Предложението на Аврамова било "много болезнено"

Припомняме, на 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

На 14 ноември Владимиров каза, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

Същевременно новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.