Състоянието на водния запас за всички значими язовири се следи от МОСВ. Това стана ясно от думите на регионалния министър Петя Аврамова пред ресорната парламентарна комисия по повод състоянието на ВиК сектора и състоянието на водните запаси в страната.

Нарушения на водоподаването има в 6 града и 116 села. Причината е продължителната суша, както стана ясно от думите й. Три язовира са с под 50% воден запас - това са "Асеновец", "Дяково", "Ястребиново".

Министърът наблегна на инвестициите във ВиК сектора. През 2020 ще започнат прединвестиционни проучвания в шест области на страната - Велико Търново, Габрово, Плевен , Софийска област, Търговище и Хасково.

Жандармерия пази ВиК-Перник заради режима на водата

Жандармерия пази ВиК-Перник заради режима на водата

Младен Маринов: Съдействаме за изпълнение на функциите

11 милиарда лева са нужни, за да се обнови ВиК инфраструктурата в цялата страна. Петя Аврамова вижда бъдеще в строителството на нови язовири, чрез което да се справим със засушаването. Въпреки, че се топим като население, ВиК мрежата е остаряла и средствата за нейната поддръжка растат. По думите на министъра мрежата е амортизирана и има често аварии по места. Иначе тя е изграждана за население на страната от 9 милиона души и ръст на индустрията, която от известно време бележи спад.

В редица населени места през лятото и есента има недостиг на питейна вода, подчерта министър Аврамова. Оказва се, че не може да се повиши цената на ВиК услугите, защото един ръст би минал прага на социалната поносимост. Проблем е и насочването на питейна вода за поливане на насаждения. Също така се оказва, че вода се краде.

Кметът на Перник иска по-лек воден режим поне за празниците
Обновена

Кметът на Перник иска по-лек воден режим поне за празниците

Предложението на Аврамова било "много болезнено"

Приоритет за МРРБ е законът за ВиК. Отрасълът функционира в условията на сложна нормативна уредба, подчерта Петя Аврамова.

За кризата в Перник тя отново обясни, че се дължи на засушаването. Проблем е късното въвеждане на водния режим, по мнението й. Основните източници на вода за язовир "Студена" са снеговете и дъждовете. ВиК операторът предлага нов режим - вода само от 16 до 22 часа, но кметът не го приема. Оказва се, че пускането и спирането на водата два пъти в денонощието, води до множество аварии заради амортизираната мрежа.

Прокурист ще управлява ВиК дружеството в Перник - това ще е Камен Каменов.

Правни пречки спрели назначаването на шефа на ВиК - Шумен, който трябваше да поеме дружеството. Каменов е препоръчан от кмета на Перник Станислав Владимиров. Търсят се решения на кризата. Единият вариант е да се ползва вода от пещери, стана ясно от изслушването на регионалния министър. Предложението е на експерти спалеолози.

В Перник търсят и подпочвени води за справяне с водния режим

В Перник търсят и подпочвени води за справяне с водния режим

Обсъждат се няколко варианта, увери Ирена Соколова

Припомняме, на 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

На 14 ноември Владимиров каза, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

Същевременно новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.

Нарушения констатира КЕВР във ВиК-Перник

Нарушения констатира КЕВР във ВиК-Перник

Дружеството неправомерно е изпомпвало по-голям обем от язовир "Студена" за периода януари-октомври

Припомняме, че водният режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември и до този момент водоподаване имаше за часове сутрин и вечер. Това доведе обаче до много аварии. Кризата струваше отстраняването на шефа на ВиК дружеството и на областния управител Ирена Соколова.

Кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата.

Заради водната криза местната власт поиска 200 000 л минерална вода от държавния резерв. Стана ясно и че се търсят и подпочвени води за справяне с водния режим.

Червени лампи за воден режим в Перник светели още от началото на 2019 г.

Червени лампи за воден режим в Перник светели още от началото на 2019 г.

Няма да оставя тази бомба да гръмне, защото отговорността ще я нося аз, категоричен кметът