Във връзка с обявения на 18 ноември воден режим в град Перник местните власти водят разговори с агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" за отпускане на 20 000 десетлитрови бутилки минерална вода, предаде БНР.

Водата ще бъде предоставена на детски градини, училища, болници, учреждения и жители на общината.

Отправен е призив към жителите на Перник и на населените места с воден режим да пестят водата.

Въпреки водната криза на горещия телефон продължават да се получават сигнали за граждани, които мият личните си автомобили пред домовете си с питейна вода, съобщиха от общинския пресцентър.

Вчера стана ясно, че се търсят и подпочвени води, които да бъдат отведени до язовир "Студена".

В Перник търсят и подпочвени води за справяне с водния режим

В Перник търсят и подпочвени води за справяне с водния режим

Обсъждат се няколко варианта, увери Ирена Соколова

Припомняме, на 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

На 14 ноември Владимиров каза, че "червени лампи" за воден режим в града са налице още от началото на годината.

Същевременно новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.

От 18 ноември 2019 г. започна воден режим в Перник и Батановци, както и в селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. Водният режим засяга около 60 000 души.

Същия ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички действия. Според него продължаващото разхищаване на вода ще изчерпи и малкото останало количество от безценния ресурс.

Перник не може да получава вода от язовир „Дяково“

Перник не може да получава вода от язовир „Дяково“

Технически е неосъществимо към момента

На 20 ноември перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим. Малко по-късно беше освободен от длъжност шефът на ВиК-Перник.

След това стана ясно, че язовир "Долна Диканя" не може да се използва за Перник, защото водата е заразена със салмонела.

На 23 ноември бившият екоминистър Евдокия Манева заяви пред bTV, че е необходима оставката и на областния управител Ирена Соколова, тъй като не са взети мерки навреме за справяне с водната криза.