Нивото на водата в язовир "Дяково" не позволява подаване към районите на воден режим в област Перник. Според последните измервания на "Напоителни системи" нивото на язовира не е критично - около 13 мил. куб. метра е водният обем на "Дяково" при 35 мил. куб. метра полезен капацитет, съобщи БНР.

Към момента подаването на вода от язовир "Дяково" към язовир "Студена" за Перник е технологично неосъществимо, твърдят от "Напоителни системи" в Дупница. 

В Перник търсят и подпочвени води за справяне с водния режим

В Перник търсят и подпочвени води за справяне с водния режим

Обсъждат се няколко варианта, увери Ирена Соколова

На всички потребители от язовир "Дяково" се подава нормалното и необходимото количество, каза инж. Марио Нешев от "Напоителни системи" -Дупница.

"Язовир "Дяково" сега снабдява населението чрез "Кюстендилска вода", която е на Бобов дол, на ТЕЦ Бобов дол и на други места. Ограничават загубите от аварии и нерегламентирани включвания.

Малко по-рано днес в МОСВ се проведе експертна среща, на която бяха обсъдени възможните варианти за справяне с водния режим на Перник. На нея стана ясно, че се търсят и подпочвени води, които да бъдат отведени до язовир "Студена". 

В Перник търсят и подпочвени води за справяне с водния режим

В Перник търсят и подпочвени води за справяне с водния режим

Обсъждат се няколко варианта, увери Ирена Соколова

Припомняме, на 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

На 14 ноември Владимиров каза, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

Същевременно новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.

От 18 ноември 2019 г. започна воден режим в региона. Той обхваща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. Водният режим засяга около 60 000 души.

Същият ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички действия. Според него продължаващото разхищение на вода ще изчерпи и малкото останало количество от безценния ресурс.

На 20 ноември перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим. Малко по-късно беше освободен от длъжност шефа на ВиК-Перник.

След това стана ясно, че язовир "Долна Диканя" не може да се използва за Перник, защото водата е заразена със салмонела.

На 23 ноември бившият екоминистър Евдокия Манева каза пред bTV, че е необходима оставката и на областния управител Ирена Соколова, тъй като не са взети мерки навреме за справяне с водната криза.