Пред сградата на ВиК Перник се събраха жители, недоволни от въведения воден режим в града и околностите, съобщи БНР. 

Причина за протеста е въведеният воден режим от началото на седмицата - 18 ноември, в Перник и още 10 населени места. Той е резултат от драстичния спад на язовир "Студена"

Откриха салмонела в язовир "Долна Диканя" - водата му не става за Перник

Откриха салмонела в язовир "Долна Диканя" - водата му не става за Перник

Предстои да се направи и втора проба

Малко по-късно с викове "Оставка" протестиращите направиха опит да влязат в сградата на "ВиК", но бяха спрени от полицията. Директорът Витанов прие двама представители на протестиращите, но отказа да допусне журналисти, съобщи Нова телевизия.

Протестиращите отвън поискаха оставката на директора на дружеството Иван Витанов. Те обвиняват бившия кмет Вяра Церовска, областния управител на Перник Ирена Соколова и призоваха премиера Бойко Борисов да се намеси в решаването на водната криза.

От началото на водния режим има получени стотици сигнали за аварии в Перник и областта. Десетки са оплакванията, че ВиК-дружеството не спазва графика за спиране и съответно пускане на водата. Така се стига и до ситуации, при които едни нямат вода цяло денонощие, а при други тя изобщо не е спирала.

Организаторите на протеста са подготвили писмо, което ще връчат на кмета Станислав Владимиров. Те настояват за оставка на ръководството на ВиК- дружеството и търсене на отговорност заради водната криза на бившия кмет Вяра Церовска и областния управител Ирена Соколова. По време на протеста ще започне и събирането на подписка.

Воден режим в Перник от днес

Воден режим в Перник от днес

Вода ще има от 5 до 10 ч. сутрин и от 17 до 22 ч. вечер

Директорът на "Топлофикация Перник" Любомир Спасов съобщи, че заради водния режим има проблеми с качеството на топлата вода.

"Получава се непрекъснато изпразване на системата и пълнене, въздушни възглавници, горене на помпи за битова гореща вода, но ще се справим с този проблем. Да се надяваме, че режимът ще бъде по-кратък", каза Спасов.

Той не очаква водният режим да се отрази на отоплението. По думите му дружеството разполага с достатъчно екипи, които в случаи на авария да реагират своевременно. Авариите се отстраняват в рамките на часове до максимум денонощие, заяви Спасов.

"Топлофикация Перник" е готова за зимния сезон, допълни директорът на дружеството Любомир Спасов. На склад в предприятието има над 100 000 тона въглища. Количеството ще стигне за около 40 дни, дори през това време да не се правят нови доставки, допълни Спасов.

Поне 4 месеца ще продължи водният режим в Перник

Поне 4 месеца ще продължи водният режим в Перник

Притокът в язовир "Студена" е най-малкият от 2006 г. насам.

Припомняме, преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.

На 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

Според бившия директор на дирекция екоминистерството - Асен Личев, 1/3 от язовир "Студена" е била източена необосновано. Наличието на ВЕЦ "Студена" означава, че водното дружество има интерес да черпи колкото се може повече вода от язовира за производство на електроенергия, каза той.

На 14 ноември Владимиров заяви, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

От 18 ноември 2019 г. започна воден режим в региона. Той обхваща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Водният режим засяга около 60 000 души.

Същият ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички действия. Според него продължаващото разхищение на вода ще изчерпи и малкото останало количество от безценния ресурс. 

Днес - 20 ноември, откриха салмонела в язовир Долна Диканя, от където смятаха да снабдят перничани с вода. По-късно стана ясно и че водният режим в града ще продължи най-малко четири месеца.