Водата на язовир "Долна Диканя" не е годна за пиене, защото е заразена със салмонела. Това е показала първата проба, чийто резултат съобщи управителят на ВиК-Перник Иван Витанов, цитиран от "24 часа".

Предстои да бъде направена още една проба в друга лаборатория.

По думи на Витанов е разконсервиран водоизточник "Дарак", с който водното дружество възнамеряваше да захрани квартал "Варош". Неговият дебит е под 1л/сек.

Той обясни, че ако бъде разрешено, от Владайския канал могат да се използват 15 л/сек. От ВиК посочиха, че витошките водохващания също са с много нисък дебит, поради което не може да се разчита на тях.

В момента водният обем на язовир "Студена" е 4 695 000 куб. м.

Проверяват дали водата в язовир "Долна Диканя" е годна за Перник

Проверяват дали водата в язовир "Долна Диканя" е годна за Перник

След проверката може да го свържат с язовир "Студена"

Припомняме, преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.

На 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

Според бившия директор на дирекция екоминистерството - Асен Личев, 1/3 от язовир "Студена" е била източена необосновано. Наличието на ВЕЦ "Студена" означава, че водното дружество има интерес да черпи колкото се може повече вода от язовира за производство на електроенергия, каза той.

Перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим
Обновена

Перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим

Подготвили са писмо до кмета, искат оставки

На 14 ноември Владимиров заяви, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

От 18 ноември 2019 г. започна воден режим в региона. Той обхваща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Водният режим засяга около 60 000 души.

Същият ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички действия. Според него продължаващото разхищение на вода ще изчерпи и малкото останало количество от безценния ресурс.

Воден режим в Перник от днес

Воден режим в Перник от днес

Вода ще има от 5 до 10 ч. сутрин и от 17 до 22 ч. вечер