Търсим вариант за резервно захранване. В момента сме взели проби от язовира ("Долна Диканя" - б.р.), за да видим дали изобщо става за питейни нужди. След това вече ще пристъпим към технически мерки за свързване на двата язовира.

Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента регионалният министър Петя Аврамова по повод предстоящия воден режим в Перник заради намаляването на водата в язовир "Студена".

Това, което на мен ми се иска, е да стане по-бързо. Разбирам кмета на Перник Станислав Владимиров, той е нов. Разбирам неговото притеснение да пусне заповед за водния режим. Обсъдихме различни варианти.

Спряхме се на най-щадящия за населението и за язовира като водни количества, каза още Авромова. Тя апелира заповедта за водния режим да бъде пусната максимално бързо и да се щади водата, която и без това е в малки количества.

По-рано стана ясно, че перничани се готвят за протест на 20 ноември заради очаквания воден режим. 

В Перник готвят за протест заради очаквания воден режим

В Перник готвят за протест заради очаквания воден режим

Препоръчват на училищата и детските градини ежедневна дезинфекция

Припомняме, преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.

На 14 ноември Владимиров заяви, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

На 7 ноември беше обявен воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

Очаква се от 18 ноември 2019 г. да започне воден режим в региона. Той ще засегне Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Водният режим ще засегне около 60 000 души.

Преди дни бивш директор на дирекция в екоминистерството запита защо в тази критична ситуация не се вземе вода от язовир "Пчелина".

Той припомни, че 1/3 от язовир "Студена" е била източена необосновано. Наличието на ВЕЦ "Студена" означава, че водното дружество има интерес да черпи колкото се може повече вода от язовира за производство на електроенергия.