В Перник се готвят за протест заради очаквания воден режим. Организацията тече в социалната мрежа. Сред исканията е търсенето на съдебна отговорност от виновните за водната криза. Протестът е насрочен за 20 ноември от 9 часа пред сградата на ВиК, съобщи БНР.

От Здравната инспекция задължиха директорите на училищата и детските градини да осигуряват необходимите количества вода за пиене. Тя трябва да е минерална, изворна или трапезна. Въвеждането на воден режим се налага заради драстично намалелия обем на язовир "Студена". 

Червени лампи за воден режим в Перник светели още от началото на 2019 г.

Червени лампи за воден режим в Перник светели още от началото на 2019 г.

Няма да оставя тази бомба да гръмне, защото отговорността ще я нося аз, категоричен кметът

Учебните и детски заведения трябва да разполагат с допълнителни съдове, снабдени с кранчета за измиване на ръце и съдове за достатъчно количество резервна вода за санитарните възли.

Като мярка срещу евентуално разпространение на зараза, е ежедневната дезинфекция на подовете в помещенията. Препоръчва се неколкократното ежедневно измиване и дезинфекция на тоалетните, както и дезинфекция на приборите, съдовете за хранене и чашите за вода след всяка употреба в детските заведения. 

Жителите на село Джерман готвят протести заради воден режим

Жителите на село Джерман готвят протести заради воден режим

Местното ВиК не е открило течовете по водопровода

От здравната инспекция подготвят предписания за предприемане на хигиенни и противоепидемични мерки за всички учебни и детски заведения. Те ще бъдат връчени в най-кратък срок на учебните заведения и ще има строг контрол за спазването им. 

Обявиха воден режим в цяла Пернишка област

Обявиха воден режим в цяла Пернишка област

Заради критичен минимум на водата в язовир "Студена"

Припомняме, преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.

На 14 ноември Владимиров заяви, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

На 7 ноември беше обявен воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

Очаква се от 18 ноември 2019 г. да започне воден режим в региона. Той ще засегне Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Водният режим ще засегне около 60 000 души.

Преди дни бивш директор на дирекция в екоминистерството запита защо в тази критична ситуация не се вземе вода от язовир "Пчелина".

Той припомни, че 1/3 от язовир "Студена" е била източена необосновано. Наличието на ВЕЦ "Студена" означава, че водното дружество има интерес да черпи колкото се може повече вода от язовира за производство на електроенергия.