От два дни Перник е във воден режим, но той реално не се спазва. Не са добри действията на ВиК-дружеството по въвеждане на воден режим в Перник. Това обяви кметът на града Станислав Владимиров в предаването "Лице в лице" на bTV.

По думите на Владимиров разходът на питейна вода от язовир "Студена" не е ограничен.

"С първите си стъпки ВиК-дружеството не направи така, че в обявения времеви диапазон за режим - да се ограничи разхода. Вода продължава да се пилее, сутринта ми дадоха данните, ние се доближаваме по разход с дните преди водния режим", каза Владимиров.

Опасността е, че ако продължи пилеенето на вода, тя ще стигне за два месеца. След месец ще бъде достигнат т.н. "мъртъв обем", който често не е подходящ за питейни нужди

Петков обвини лично Борисов за бедствието в Перник

Петков обвини лично Борисов за бедствието в Перник

Кой точно от коалиционните му партньори ще поеме отговорност

По думите му е начертан "ударен план" за справяне с критичната ситуация, който е подкрепен и от премиера Бойко Борисов.

Той допълни, че язовир "Диканя" е резервен вариант за миньорския град, ако кризата с водата се задълбочи. Според Владимиров има много виновни по веригата.

"Липсата на информация и адекватно поведение от ВиК-Перник доведе града до тази катастрофа", каза Владимиров.

Освен дружеството, той обвини и областния управител, който не е направил нито едно изявление. "След това Министерство на регионалното развитие, което е принципал на дружеството, то трябва да наблюдава всички действия на подчинения му оператор. Имаме МОСВ, което е трябвало да наблюдава яз. "Студена", допълни кметът.

Лятото през тази година е било сухо, но е имало и по-сухи периоди, а нивото във водоизточника не е било критично, каза Владимиров.

Той запита реторично защо е изразходвана толкова много вода. "Преди два месеца от парламентарната трибуна зададох въпроса на министър Петя Аврамова в тази посока, тогава беше светнала червената лампа, но реакция нямаше", каза Владимиров.

Той очаква държавата да се намеси и обяви, че ще се срещне със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. 

Кметът на Перник сезира прокуратурата заради водната криза

Кметът на Перник сезира прокуратурата заради водната криза

Иска да знае дали вината е на ВиК дружеството

"В понеделник подадох сигнал до прокуратурата, искам да разбера защо ВиК-операторът, с всичките си действия, е довел до тази криза. Вътре изрично е записано да влязат във ВиК-дружеството и да направят проверка, за да се разбере кой е виновен", допълни Станислав Владимиров.

Припомняме, преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.

На 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

Според бившия директор на дирекция екоминистерството - Асен Личев, 1/3 от язовир "Студена" е била източена необосновано. Наличието на ВЕЦ "Студена" означава, че водното дружество има интерес да черпи колкото се може повече вода от язовира за производство на електроенергия, каза той.

На 14 ноември Владимиров заяви, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

От 18 ноември 2019 г. започна воден режим в региона. Той обхваща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Водният режим засяга около 60 000 души.

Същият ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички действия.