Кметът на Перник ще сигнализира прокуратурата за водната криза в града, съобщава БНР.

Според Станислав Владимиров му още от началото на 2019 г. е имало прогнози, че годината ще бъде сушава, но мерки така и не са били взети.

По думи на градоначалника в продължение на месеци оттокът от язовир "Студена" е надвишавал многократно притока. До началото на ноември обаче водоподаването за промишлеността не е било спряно.

Владимиров иска да се установи дали до водната криза се е стигнало заради управлението на ВиК дружеството.

Воден режим в Перник от днес

Воден режим в Перник от днес

Вода ще има от 5 до 10 ч. сутрин и от 17 до 22 ч. вечер

От своя страна управителят на ВиК Иван Витанов отрича язовирът да е източван заради ремонта на стената, каквито съмнения имаше. Според него причината за кризата са многократно увеличените аварии и голямата загуба на вода по старата и амортизирана водопроводна мрежа - близо 80%.

Той обясни, че още през октомври в Община Перник е било входирано предложение за въвеждане на режим, а отговорът оттам е дошъл месец по-късно.

Припомняме, преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим., а вчера заяви, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината. По негови думи причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

От природата зависело колко ще продължи водният режим в Перник

От природата зависело колко ще продължи водният режим в Перник

Кметът уверява, че ще подпомагат юридически всеки, който няма достъп до питейна вода

По-рано днес стана ясно, че перничани се готвят за протест на 20 ноември заради очаквания воден режим. Регионалният министър Петя Аврамова пък съобщи, че се търси вариант за резервно захранване и се проверява дали водата в язовир "Долна Диканя" е годна за пиене.

На 7 ноември беше обявен воден режим в цяла Пернишка област. Той започна от днес, 18 ноември, и ще засегне около 60 000 души не само в Перник, но и в Батановци, както и селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.