Най-малко четири месеца ще продължи водният режим в Перник. Това стана ясно от думите на директора на Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" в МОСВ инж. Радослав Георгиев пред БНР.

Той посочи, че в момента притокът към язовир "Студена" е три пъти по-малък от годишния график. По негови думи от началото на годината до края на октомври общият приток е около 11,5 млн. кубически метра.

На въпрос кога са разбрали, че има проблем с язовира и водата в него намалява драстично, Георгиев обясни, че информацията е била анализирана през септември.

Перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим
Обновена

Перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим

Подготвили са писмо до кмета, искат оставки

Мярката, която е била предприета, е да се преустанови използването на питейна вода за промишлени нужди. Той подчерта, че е нужно пестеливо водата да се използва пестеливо от населението, както да се включат всички резерви, които ВиК-Перник има извън язовира.

По негови думи настоящата година е изключително суха и притокът в язовир "Студена" е най-малък от 2006 г. насам.

Георгиев подчерта, че до момента няма данни за източване на язовира и посочи, че всеки месец Басейнова дирекция проверява дали се спазва режимният график. Не са били установени нарушения в графиците за 2018 и 2019 г.

Георгиев припомни оценка от 2016 г., според която загубите по водопреносната мрежа на града са над 50%, тъй като тя е амортизирана.

Той съобщи и че почти всички язовири в района са с намален обем. Според него обаче други населени места няма да стигнат до воден режим.

Днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е в Перник, за да се срещне с кмета Станислав Владимиров за обсъждане на ситуацията в града.

Припомняме, преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.

Откриха салмонела в язовир "Долна Диканя" - водата му не става за Перник

Откриха салмонела в язовир "Долна Диканя" - водата му не става за Перник

Предстои да се направи и втора проба

На 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

Според бившия директор на дирекция екоминистерството - Асен Личев, 1/3 от язовир "Студена" е била източена необосновано. Наличието на ВЕЦ "Студена" означава, че водното дружество има интерес да черпи колкото се може повече вода от язовира за производство на електроенергия, каза той.

На 14 ноември Владимиров заяви, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

От 18 ноември 2019 г. започна воден режим в региона. Той обхваща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Червени лампи за воден режим в Перник светели още от началото на 2019 г.

Червени лампи за воден режим в Перник светели още от началото на 2019 г.

Няма да оставя тази бомба да гръмне, защото отговорността ще я нося аз, категоричен кметът

Водният режим засяга около 60 000 души.

Същият ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички действия. Според него продължаващото разхищение на вода ще изчерпи и малкото останало количество от безценния ресурс.

Днес - 20 ноември, откриха салмонела в язовир Долна Диканя, от където смятаха да снабдят перничани с вода.