Всички отговорни за водните количества и качеството на водата в Перник са мълчали. Във всяко ВиК-дружество се назначава партиен послушник.

Това заяви пред bTV в предаването "120 минути" бившият екоминистър Евдокия Манева (1997-2001 г. и зам.-министър в три правителства) по повод водния режим в Перник.

Тя е категорична, че водната криза в Перник е в резултат на много лошо управление на всички нива. Безхаберието е от ресорните министерства до кмета.

Във всяко ВиК-дружество в страната има назначен партиен послушник, който изпълнява решенията на местните партийни величия, каза Манева. Според нея настоящият областен управител на Перник Ирена Соколова трябва да подаде оставка, отговорност трябва да поемат контролните органи и министерствата.

Припомняме, за водата в България отговарят шестима министри. 

Нарушения констатира КЕВР във ВиК-Перник

Нарушения констатира КЕВР във ВиК-Перник

Дружеството неправомерно е изпомпвало по-голям обем от язовир "Студена" за периода януари-октомври

"И двамата министри през септември на въпроси в Народното събрание оптимимистично отговарят, че там няма проблем. Значи някой ги е излъгал. Трябва се открие кой е този партиен шеф, който е наредил тази информация да не стигне до хората. Това е глупаво решение, защото никой не забравя такива нелепи неща", каза Манева.

"Това означава липса на контрол, ниска квалификация на работещите, партийна намеса в кадровата политика и ниска култура на нашето население по отношение на ползване на този ресурс", коментира Манева.

Бившият екоминистър посочи, че всички отговорни са мълчали за проблема с водата. Тя каза още, че сушата не е виновник за ситуацията. Манева заяви, че всеки българин годишно разполага средно с 9 хил. куб. м. вода, което е добър показател, критично е когато тази цифра е под 5 хил

Отпускат 2,7 млн. лв. за пречиствателната станция на Перник

Отпускат 2,7 млн. лв. за пречиствателната станция на Перник

Това бе решено на среща между премиера и кмета на Перник

"В Перник много добре са знаели за какво става дума. Кметът си е мълчал, мълчали са хората от Общинския съвет" - не само управляващите, но и опозицията, мълчал е областният управител - тя е тази (б.р. Ирена Соколова), която всяка година трябва да подготвя доклад за състоянието на язовира, но прекият виновник са ВиК", заяви Манева.

Тя не очаква, че ще има конкретен виновник за водната криза, която засяга над 60 000 души. Сегашната ситуацията няма да повтори водния режим в града през 1993 г., когато перничани са ползвали ресурса по график цели две години.

"Синоптиците вещаят снежна зима, аз съм сигурна, че в района на Перник има и други водоизточници, просто трябва да се намери решение как да се използват", допълни тя. 

Припомняме, на 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

На 14 ноември Владимиров заяви, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

От 18 ноември 2019 г. започна воден режим в региона. Той обхваща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. Водният режим засяга около 60 000 души.

Същият ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички действия. Според него продължаващото разхищение на вода ще изчерпи и малкото останало количество от безценния ресурс.

След като на 22 ноември перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим. Малко по-късно беше освободен от длъжност шефа на ВиК-Перник.

След това стана ясно, че язовир "Долна Диканя" не може да се използва за Перник, защото водата е заразена със салмонела.

Преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.